Direktionen har på sit møde 30. april 2013 godkendt Arbejdsmiljøredegørelse 2012 inkl. bilagsdel. Redegørelsen viser, at der er gode resultater af den fokuserede arbejdsmiljøindsats. HR-/Personale-chefkredsen har med deltagelse af arbejdsmiljøkoordinatorerne 6. maj 2013 drøftet, hvordan der kan følges op lokalt via ledelses- og MEDsystemet, herunder understøtte den årlige arbejdsmiljødrøftelse. Strategisk HR-Forum har 30. maj 2013 drøftet eventuel justering af de nuværende fokusområder.
”Arbejdsmiljøredegørelse 2012” viser status på arbejdsmiljøarbejdet 2012 i Region Midtjylland. Herudover er der udarbejdet en separat bilagsdel ”Arbejdsmiljøredegørelse 2012 – Baggrundsfakta og eksempler”. Bilagsdelen er opdelt i del A-G og kan læses særskilt i det omfang, der ønskes uddybende detaljer. Dataindsamling fra MED-systemet er foregået via fokusgruppeinterview med arbejdsmiljøkoordinatorerne.
Ifølge MED- og Arbejdsmiljøaftalen for Region Midtjylland drøfter RMU en gang årligt status på arbejdsmiljøområdet på baggrund af den årlige arbejdsmiljøredegørelse. Med baggrund heri fastsætter RMU det kommende års tværgående strategiske fokusområder i Region Midtjylland.
Jonna Pedersen, chef for Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø, præsenterer kort Arbejdsmiljøredegørelse 2012 inkl. bilag. Redegørelsen vil blive udleveret i trykt udgave på mødet.
Hovedpunkter fra Arbejdsmiljøredegørelse 2012
Ergonomi og forflytninger
I forhold til indsatsen for at undgå bevægeapparatskader er der i 2012 både udskiftet inventar og indkøbt mange nye hjælpemidler, også på bariatriområdet. Indsatsen har blandt andet haft sit udspring i APV-opfølgninger samt ergonomipåbud fra Arbejdstilsynet og har betydet mindre belastende arbejdssituationer.
Når der ses på arbejdsulykker med fravær, er årsagskategorien Akutte tunge belastninger – personer, én af de kategorier, der har flest fraværsulykker.
Sundhed og trivsel
Der arbejdes med en lang række initiativer på området. Der er tiltagende fokus på sundhedsfremme på arbejdspladserne.
Under temaet psykisk arbejdsmiljø har temaer som trivsel, kommunikation og samarbejde, sikkerhed og arbejdsgange været i fokus. I forbindelse med Region Midtjyllands Trivselsundersøgelse og Ledelsesevaluering (TULE) er der ultimo 2012 uddelt omkring 21.000 spørgeskemaer, hvoraf 76 % er blevet besvaret.
I dele af organisationen har der været et stort fokus på vold, mobning og chikane. Det drejer sig om de driftsområder eller afdelinger, der oplever eller forbereder sig på at komme til at opleve vold, mobning eller chikane i kontakten med borgerne.
Ulykker
Arbejdsulykkerne i 2012 er indberettet til Arbejdstilsynets og Arbejdsskadestyrelsens database EASY. Ulykkerne er suppleret med en intern indberetning i Region Midtjylland, der så vidt muligt er anvendt som grundlag. Antal registrerede ulykker med fravær i 2012 er 468, hvilket er en stigning på 2,4 % i forhold til 2011. Set i forhold til tallene i 2009 og 2010 er der stadig tale om et fald på 11 % henholdsvis 9 %, hvilket måske kan tilskrives ulykkesindsatsen.
Frekvensen for ulykker med fravær er steget fra 8,9 i 2011 til 9,2 i 2012, men ligger fortsat under de to forudgående år.
Ulykker – omkostninger og udgifter
Arbejdsulykker genererer en række omkostninger og udgifter. Når disse lægges sammen fås et beløb på 62 mio. kr. i 2012. Til sammenligning var beløbene i 2010 og 2011 78 mio. kr. henholdsvis 70 mio. kr., svarende til et årligt fald på 8 mio. kr. i perioden 2010-2012.
Sygefravær
Det samlede sygefravær i 2012 ligger på 4,5 %. Det svarer til 1.198 fuldtidsstillinger og er et fald på 61 stillinger i forhold til 2011 eller 143 stillinger siden 2009.
Nedbringelse af sygefravær har været og er fortsat et centralt fokusområde i Region Midtjylland.
Arbejdspladsvurdering (APV)
Der er ved hjælp af det elektroniske arbejdsmiljøsystem gennemført APV-kortlægning blandt 90 % af medarbejderne ultimo 2012. Systemet giver systematik og overskuelighed for arbejdsmiljøgrupperne. Dertil kommer mulighed for at trække oplysninger til brug for det strategiske og forebyggende arbejde.
Påbud/afgørelser fra Arbejdstilsynet 2012
Arbejdstilsynet har været på 82 besøg i Region Midtjylland i 2012, og det har afstedkommet 141 påbud/afgørelser. Region Midtjylland modtog i august og oktober 2012 to tværgående rådgivningspåbud fra Arbejdstilsynet om at bruge autoriseret arbejdsmiljørådgiver inden for henholdsvis det ergonomiske og det psykiske arbejdsmiljøområde.
Det kommende års fokusområder
Region Midtjyllands nye fælles MED- og Arbejdsmiljøaftale er trådt i kraft pr. 1. januar 2013.
Aftalen stiller krav om, at der skal gennemføres en ”årlig arbejdsmiljødrøftelse” på alle niveauer i MED-/arbejdsmiljøorganisationen. Hvert år skal der sættes mål for arbejdsmiljøindsatsen, det forrige års mål og resultater skal evalueres, og der skal udformes en plan for de(t) kommende års arbejde.
I 2012 blev der på baggrund af arbejdsmiljødrøftelserne i 2011 udviklet en model, der skal medvirke til, at arbejdsmiljøindsatsen understøtter en helhedsorienteret forbedringskultur. Det forebyggende arbejde og effekten af indsatsen kan imidlertid styrkes yderligere ved at gøre arbejdsmiljøet til en del af det daglige arbejde – og et fælles anliggende – ikke kun et ansvar for MED-/arbejdsmiljøorganisationen. I Region Midtjylland vil vi have en helhedsorienteret forbedringskultur
Arbejdsmiljøet kommer hverken foran eller efter det daglige arbejde. De gode løsninger skabes samtidig med, at opgaven planlægges og udføres til gavn for kvaliteten i forhold til borgere og patienter.
Den enkeltes adfærd og bidrag til sikkerhed og trivsel er afgørende, både for eget arbejdsmiljø og for det kollegiale fællesskab samt for kollegers sikkerhed og sundhed.
MED-/arbejdsmiljøorganisationen skal styrke det systematiske arbejdsmiljøarbejde og støtte op om de gode løsninger og hjælpe dem på vej. Ledelsen skal være tydelig og sørge for, at arbejdsmiljøindsats og handling foregår balanceret og fokuseret ved at understøtte hurtig, proaktiv og forebyggende handling i det daglige arbejde.
I 2012 blev der arbejdet med tre fokusområder:
På landsplan sætter ”Strategi for Arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020” mål for at:
Alvorlige ulykker skal nedbringes med 25 %
Muskel-skelet overbelastninger skal nedbringes med 20 %
Psykiske overbelastede skal nedbringes med 20 %
I arbejdsmiljødrøftelsen bør indgå en overvejelse om Region Midtjyllands nuværende fokusområder skal fastholdes samt hvilke områder, der har behov for skærpet forebyggelsesfokus.
Det tværgående rådgivningspåbud indenfor ergonomi peger på, at overvejelser om inddragelse af arbejdsmiljø tidligt i processer ved indretning og indkøb fortsat kan forbedres. Det tværgående rådgivningspåbud inden for psykisk arbejdsmiljø peger på, at forebyggelse af vold og trusler samt fokus på balancen mellem krav og ressourcer er væsentlige udfordringer flere steder. Erfaringer viser, at en helhedsorienteret forbedringskultur og fokuseret ledelsesindsats giver gode resultater.
Målsætningerne for Region Midtjyllands arbejdsmiljøindsats kan fremadrettet sætte fokus på at:
Styrke handlekraften i arbejdsmiljøarbejdet
Tænke arbejdsmiljøet ind i det daglige arbejde
Understøtte kvalitet og patientsikkerhed
Med baggrund i Arbejdsmiljøredegørelse 2012, herunder påbuddene fra Arbejdstilsynet, opgørelsen af ulykker og arbejdsbetingede lidelser foreslås det, at ovenstående tre målsætninger fra ”Ovalen” danner rammen for indsatsen i 2013, og at der fortsat arbejdes fokuseret på at skabe målbare resultater med færre ulykker og lavere sygefravær.
Drøftelserne i HR-/Personalechefkredsen med deltagelse af arbejdsmiljøkoordinatorerne den 6. maj 2013 samt i Strategisk HR-Forum den 30. maj 2013 peger ikke på behov for helt nye fokusområder.
I forbindelse med Strategisk HR-Forums drøftelse af Arbejdsmiljøredegørelsen 30. maj 2013 blev der konkluderet følgende:
De tre fokusområder bør fastholdes, men rækkefølgen bør ændres så Sundhed og Trivsel nævnes først, da dette emne er særligt aktuelt, og derfor bør have særlig opmærksomhed. Der bør under de tre fokusområder fortsat være råderum til lokalt at vælge, hvor og hvordan der konkret skal sættes ind.
Det er vigtigt at være tydelig og realistisk i kommunikationen omkring forventninger til rammevilkårene. Vi vil fortsat blive stillet over for nye krav til ydelser og kvalitet, og stort pres, forandringer og effektiviseringer udgør et grundvilkår. Der er ikke umiddelbart udsigt til, at vi får tilført nye ekstra ressourcer i de kommende år. Dialog om, hvordan medarbejdere og ledere i Region Midtjylland bedst muligt håndterer, at vi ikke kan forvente væsentlige forbedringer af disse rammevilkår er meget vigtig.
Temaet for Arbejdsmiljøkonferencen 2013 bliver trivsel på arbejdspladsen – handlinger og muligheder. Formålet er her at styrke forebyggelse af vold og trusler samt evnen til at skabe balance mellem krav og ressourcer.