I 2013 blev Region Midtjyllands koncept for Trivselsundersøgelse og Ledelsesevaluering (TULE) evalueret. Evalueringen førte til en række forenklinger af konceptet. Der blev truffet en beslutning om, at TULE skulle gennemføres hvert andet år, og at næste runde skulle gennemføres i 2014. I 2014 er der således gennemført en TULE-undersøgelse på alle arbejdspladser i Region Midtjylland
Strategisk HR-Forum besluttede på mødet den 10. december 2014 at bede TULE sekretariatet om at udarbejde et oplæg til fremtidige trivselsmålinger på baggrund af en evaluering af TULE runden 2014. Til dette formål blev nedsat en styregruppe med bred repræsentation fra HR-Personalechefkredsen samt TULE-sekretariatet.
Styregruppen består af to HR-chefer fra HR-Personalechefkredsen, en HR konsulent samt repræsentanter fra TULE sekretariatet, der består af medarbejdere fra Koncern HR, Udvikling, Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø og Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling.
Formålet med evalueringen var at undersøge, om TULE-konceptet understøtter udvikling af trivsel og ledelse, samt om TULE konceptet er værdiskabende. Der har været fokus på at belyse, om der kan tænkes nyt i forhold til gennemførelsen af TULE, så man kan understøtte det bedst mulige TULE forløb lokalt.
I forlængelse af evalueringen og som input til styregruppens arbejde med anbefalinger til en fremtidig Trivselsundersøgelse og Ledelsesevaluering i Region Midtjylland har repræsentanter fra RMU været inddraget.
Det er i løbet af evalueringsprocessen fundet hensigtsmæssigt at adskille TU (Trivselsunder-søgelsen) og LE (Ledelsesevalueringen), primært for at understøtte en hurtigere opfølgning på udvikling af trivslen lokalt.
Styregruppen har forelagt de foreløbige anbefalinger til en fremtidig Trivselsundersøgelse på møde i Strategisk HR-Forum den 22. oktober 2015. Da anbefalingerne vedrørende fremtidig ledelsesevaluering endnu ikke er færdige, ønsker Strategisk HR-Forum at drøfte anbefalingerne til fremtidig koncept for Trivselsundersøgelser og Ledelsesevaluering i sammenhæng på deres møde den 16. december 2015.
På denne baggrund og for at give RMU mulighed for at se og drøfte konceptet for Trivselsundersøgelser lægges op til, at næste Trivselsundersøgelsesrunde gennemføres i 2017.
Herudover ønskes en drøftelse af en række af anbefalingerne omkring den fremtidige Trivselsundersøgelse, som er af mere principiel karakter:
Adskillelse af Trivselsundersøgelse og Ledelsesevaluering
En adskillelse af Trivselsundersøgelsen og Ledelsesevalueringen skal understøtte en hurtigere handlingsorienteret opfølgning i forhold til udvikling af trivslen. Evalueringen af Trivselsundersøgelsen har vist, at hurtig opfølgning efter besvarelse af skemaerne er afgørende for tilfredsheden med, at der laves Trivselsundersøgelser.
Kadence hvert tredje år – så der er tid til opfølgning og derved udvikling af trivsel på baggrund af APV og Trivselsundersøgelse
Trivselsundersøgelsen anbefales gennemføres hvert tredje år af hensynet til forpligtelsen i OK08, benchmarking mellem regionerne og for at sikre koncerntværgående aggregerede data, samtidighed i gennemførelse og af hensyn til den koncerntværgående opfølgning. Gennem en treårig kadence frigives mere tid til opfølgning på undersøgelsens resultater. Dette vil afhjælpe udfordringen med at nå at følge op på Trivselsundersøgelsen og APV, som mange afdelinger oplever med den nuværende kadence på to år. En understøttelse af en treårig kadence skal ske ved en årlig systematisk opfølgning på APV og Trivselsundersøgelse som et fast element i den lovpligtige arbejdsmiljødrøftelse. Der skal samtidig lægges større vægt på den lokale handlingsorienterede opfølgning efter behov i de mellemliggende perioder, og der skal udvikles en række redskaber til at understøtte dette formål.
Forpligtelse til opfølgning på alle niveauer
Trivselsundersøgelsen i Region Midtjylland skal katalysere en obligatorisk opfølgende dialog og understøtte handling. LMU og ledelsessystemet forpligtes til at følge op og forbedre trivslen de steder, som er trivselsmæssigt udfordret. Dette vil afhjælpe oplevelsen af, at der ikke i tilstrækkelig grad handles på dårlig trivsel.
Udvikling af redskaber til løbende opfølgning og evaluering af trivsel
Der udvikles en række mindre og let tilgængelige (”spot på trivsel”) redskaber til tidstro lokal defineret opfølgning på Trivselsundersøgelser. Temaer og spørgsmål genereres i et samarbejde mellem medarbejdere og leder(e). ”Spot på trivsel”-redskaberne skal tilgodese behovet for at arbejde med at udvikle/forbedre trivslen oftere end med den koncerntværgående Trivselsundersøgelse hvert tredje år.
Fortsat frivillighed ift. samtidighed mellem APV og Trivselsundersøgelsen
Der er i regionen forskellige erfaringer i forhold til samtidighed mellem APV og Trivselsundersøgelsen. Det anbefales, at der fortsat er valgfrihed på de enkelte HMU områder. Det anbefales endvidere, at kadencen for APV ændres til hvert tredje år med en forpligtigelse til at følge op hvert år.
Fasthold anonymitet
Anonymitet kan være hindrende for den gode opfølgning, da det kan være svært i dialogen mellem leder og medarbejder at komme tilstrækkeligt til bunds i problemstillingen.
Men styregruppen anbefaler fortsat et trivselsundersøgelseskoncept med anonymitet, af hensyn til svarprocenten.
Trivselsundersøgelsen i Region Midtjylland forenkles i form af færre spørgsmål
Det nuværende koncept for Trivselsundersøgelse og Ledelsesevaluering består af 8 nationale spørgsmål, 15 trivselsspørgsmål og 14 ledelsesspørgsmål. Der anbefales en forenkling i form af færre spørgsmål, således at den nye Trivselsundersøgelse vil bestå af de 8 nationale spørgsmål, 7 trivselsspørgsmål og 3 ledelsesspørgsmål.
Status på det fortsatte arbejde med anbefalingerne af et nyt Trivselsundersøgelses- og Ledelsesevalueringskoncept:
TULE sekretariatet arbejder videre med afsæt i tilkendegivelserne fra Strategisk HR-Forum den 22. oktober 2015. Herunder at forenkle spørgerammen og den praktiske afvikling af såvel Trivselsundersøgelse som Ledelsesevaluering.
RMU vil på det første møde i 2016 få forelagt et samlet koncept for Trivselsundersøgelse og Ledelsesevaluering i Region Midtjylland.