Christian Boel orienterede indledningsvist om spareplanen og ændringerne i budgetprocessen.
De slides, som blev brugt i forbindelse med orienteringen, er vedlagt referatet.
Budgetforlig blev indgået 22. juni og godkendt af regionsrådet 24. juni 2015. Spareplanen gennemføres uanset udfald af økonomiaftalen for 2016, som er udskudt på grund af folketingsvalget. Spareplanen er opdelt i tre kategorier: forslag som gennemføres, forslag som gennemføres med mindre justeringer, forslag som ikke gennemføres. Når økonomiaftalen er kendt drøfter forligspartierne økonomien i spareplanen med henblik på at fjerne ubalancer fra 2016 til 2018.
I forhold til spareplanens personalemæssige konsekvenser skønnes der at skulle ske en reduktion på i alt 777 årsværk. Forligspartierne anerkender, at spareplanen medfører et øget pres på personalet. Høringssvarene har gjort indtryk, og det er noteret, at medarbejderne udtrykker deres bekymring. Besparelserne vil kunne mærkes af både borgere og ansatte.
Budgetforliget indeholder en række forskellige hensigtserklæringer, som kort blev gennemgået.
I forhold til processen for budget 2016 må vi afvente økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner.
Bo Johansen udtrykte tilfredshed med, at regionsrådet har holdt fast og gennemført besparelserne, selvom der blev udskrevet valg. Ulempen ved at udskyde beslutningen ville være, at udfordringerne var blevet mere alvorlige. Det er godt med et bredt forlig, som giver mere ro.
Bemærkninger fra mødedeltagerne
Det blev bemærket, at budgetforliget er, som det er, men medarbejdersiden er ikke tilfredse. De er ikke enige i, at kvaliteten fastholdes med spareplanen. Der er to konkrete problemstillinger. For det første fylder arbejdsmiljø kun 3-4 linjer i budgetforliget, og det er et dårligt signal, at regionsrådet lægger det over til ledelsen af have en dialog om arbejdsmiljø med medarbejderne. For det andet giver det problemstillinger, at der ikke er samtidighed i, hvornår man går i gang med implementering af besparelserne på de forskellige hospitaler. Alle venter til efter sommerferien undtagen Hospitalsenheden Vest. Det er ikke ordentligt overfor de kolleger der måtte have ønske om at have bisidder/tillidsrepræsentant med til samtale samt tillidsrepræsentantsystemet, at man starter processen op dagen efter vedtagelsen. Desuden giver det udfordringer i forhold til omplaceringsmuligheder for den enkelte medarbejder, når der ikke er samtidighed i processen på tværs af institutionerne.
Det blev fra medarbejderside endvidere bemærket, at flere hospitaler får yderligere besparelser udover spareplanen, hvilket vi skal huske på. Der blev spurgt til hvad man mener, når der i hensigtserklæringerne tales om undersøgelse af muligheder for udbud af serviceområdet, og hvilken status har hensigtserklæringer?
Det blev konstateret fra medarbejderside, at det administrative område er et af de områder, hvor der skal spares mest. Administration bliver ofte talt ned, men hvem tror politikerne skal lave de hensigtserklæringer, som de har i budgetforliget? Nogle gange hænger tingene ikke sammen. Politikerne bør prioritere de opgaver, som de sætter i gang, så de kan laves ordentligt.
Det blev endvidere fra medarbejderside bemærket, at overskriften i pressemeddelelsen om budgetforliget (mere tryghed) klinger dårligt samt sprogbrugen i hensigtserklæring A om ”lægeforbruget”.
Det blev fra medarbejderside påpeget, at der står i forliget, at der skal være øget bevågenhed og fokus i forhold til arbejdsmiljøet. Hvordan gør vi det, og hvad sætter vi ekstra i værk?
Christian Boel forklarede, at man med serviceområdet tænker på serviceassistenter, herunder rengøring, portører mv. Regionsrådet ønsker at få belyst mulighederne for udbud af serviceområdet - fordele og ulemper, som skal danne baggrund for en drøftelse af mulighederne for konkurrenceudsættelse af serviceområdet. Hensigtserklæringer går ud på, at administrationen skal undersøge og belyse forskellige emner. Hensigtserklæringer er bindende og administrationen skal afrapportere til regionsrådet. Med hensyn til lægeforbruget, så har det vist sig, at man på Hospitalsenhed Midt har et større forbrug af læger indenfor det medicinske område end de øvrige hospitaler. Strategisk Sundhedsledelsesforum har besluttet, at der skal effektiviseres hurtigst muligt i det omfang det kan lade sig gøre under hensyntagen til de aftaler, der er lavet på området.
Ole Thomsen bemærkede, at der generelt ønskes mere ensartethed på tværs af regionen bl.a. indenfor laboratorieområdet. Arbejdsmiljø står meget diskret i forliget. Der er givet tilsagn om, at der skal skabes lettelser i nogle af spareforslagene. Hele spor 8 handler om, hvordan vi sikrer, at der ikke bare skal løbes hurtigere.
Det blev fra medarbejderside tilkendegivet, at vi i forhold til arbejdsmiljø også skal se på, hvad vi ikke lever op til i dag fx at få lavet APV, hver gang der udskiftes en leder. I forhold til udbud, så koster det mange ressourcer at undersøge mulighederne gang på gang. Det er ikke rimeligt at skabe håb hos portørerne om, at de kan slippe for rengøringen, hvis opgaven udliciteres, mens man er i gang med serviceprojektet.
Ole Thomsen bemærkede, at det skal undersøges, om politikerne fortsat ønsker at få serviceassistenter, og om området i givet fald kan konkurrenceudsættes.
Der kom fra medarbejderside et konkret forslag i forhold til arbejdsmiljø. Det er ikke nok med opmærksomhed, der er behov for, at vi har en fælles vision om, at medarbejderne skal være robuste. Arbejdsmiljørepræsentanterne skal klædes på i forhold til stress, så de bedre kan spotte de personer, som er ved at bukke under. Det ville være optimalt, hvis der var et tilbud til alle, som oplever et behov, om at komme i en eller anden form for forløb. Det kunne Region Midtjylland godt være den første region, som tilbød.
Bo Johansen tilkendegav, at forslaget umiddelbart lød fornuftigt og henviste til, at RMU måske kunne komme videre af dette spor under temadrøftelsen om arbejdsmiljø den efterfølgende dag.
Det blev fra medarbejderside tilkendegivet, at begrebet personlig robusthed altid vækker bekymring. Arbejdsmiljø må aldrig lægges over til den enkelte. Ditte Hughes bemærkede, at man arbejder med begrebet organisatorisk robusthed, som er noget andet end personlig robusthed.
Det blev fra medarbejderside bemærket, at TULE-undersøgelser og målinger også er væsentlige, selvom man drøfter tingene i hverdagen. Bo Johansen konstaterede, at den samlede trivselsscore for TULE er dykket en smule.
Henning Vestergaard konstaterede, at der er lavet en fælles plan for implementeringen af besparelserne. Den er udgangspunktet for alle, men har tilføjelsen ”hvis det kan lade sig gøre”. Nogle afdelinger er først klar i september, andre tidligere, da nogle har haft behov for at komme i gang. Siden spareplanen kom skal der spares yderligere 80 mio. kr. i år. Hvis nogle har mulighed for at få et forspring, så kommer det alle til gode. Der, hvor vi har behov for hinanden, går vi i takt.
Ditte Hughes henviste til, at regionen er i gang med en øget samordning i arbejdsmiljøindsatsen og henviste til en række konkrete tiltag, herunder bl.a. kurser i reciliens og psykisk arbejdsmiljø som åbne tilbud til arbejdsmiljøgrupperne. På hjemmesiden findes desuden en række støttemuligheder, og Arbejdsmiljøkonference 2015 lægger netop også vægt på sammenhæng mellem kvalitet, produktivitet og arbejdsmiljø. Med hensyn til løbende APV, så er det muligt via APV-systemet, at der sker en måling inden for tre måneder.
Vibeke Krøll henviste til et besøg fra Arbejdstilsynet i december. De steder, der ikke får påbud, er karakteriseret ved 1) der er fokus på kerneopgaven, 2) der er styr på vagtplanlægningen og 3) der er et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem forskellige faggrupper. Det er noget, som mange kan lære af.
Gert Pilgaard oplyste, at besparelserne i psykiatrien først gennemføres fra 1. juli 2016, hvilket bevirker, at de får lidt flere besparelser. Han erklærede sig enig i, at arbejdsmiljøet kan blive en stor udfordring, og derfor er det vigtigt at give sig tid til at drøfte det i HMU.
Henning Vestergaard opfordrede til også at adressere spørgsmålet om arbejdsmiljø til RMU og MED-systemet. Det er let at skabe en ”jammer-kultur”, men vi kan også vælge at lægge vægt på, hvad der er, som vi gerne vil skabe. Kultur er også det, vi som MED-system udtrykker. Hvad kan vi som RMU, HMU og LMU bidrage med?
Det blev fra medarbejderside understreget, at man gerne vil være med til i fællesskab at løse opgaven omkring arbejdsmiljø. Region Midtjylland har ændret sig meget og har nogle helt andre udfordringer end for år tilbage. Vi skal bidrage som RMU og MED-system. Medarbejdersiden påpeger blot, at spareplanen vil få arbejdsmiljømæssige konsekvenser.
Bo Johansen takkede for en konstruktiv dialog og opfordrede til, at vi retorisk er så saglige som overhovedet muligt i de budskaber, som vi sender.
Der vendes tilbage med hensyn til den videre proces i forbindelse med budget 2016, når der bliver indgået en økonomiaftale.
Konklusion
Orienteringen om spareplanen og ændringer i budgetprocessen blev taget til efterretning.
.