Der lægges op til, at Region Midtjyllands politik for billed- og lydmedier justeres.
Medarbejderrepræsentanter fra RMU, Henrik Ørskov og Ole Echers, har på møde 30. maj gennemgået og drøftet politikken med administrationen, herunder de punkter, der blev drøftet af RMU på møde 28. april 2016.
På RMU-møde 15. september 2016 blev politikken igen drøftet, og det blev konkluderet, at der skulle ses nærmere på punkt 2 i sagsfremstillingen vedr. medarbejderes brug af mobiltelefoner og Ipads til at optage, hvorefter politikken igen skulle forelægges RMU.
Der foreligger nu nyt udkast, der er revideret i forhold til punkt 2 i sagsfremstillingen, og det er tilføjet, at politikken er justeret 1. december 2016. Øvrige revideringer nævnt nedenfor blev fremlagt allerede på mødet 15. september.
Følgende afsnit i politikken er revideret:
1. I afsnittet "Generelt om fotografering på regionens matrikler" (s. 3) er teksten:
"Som medarbejder eller leder må man IKKE tage fotos, lyd eller filme patienter, brugere m.fl., med mindre fotografering er klart defineret som en del af arbejdsopgaven. Således må medarbejdere og ledere ikke optage, vise, videregive eller offentliggøre private film, fotos eller lyd af patienter, brugere m.fl."
Tilføjelsen er en beskrivelse af gældende regler. Der har konkret været episoder, hvor medarbejdere uden samtykke har fotograferet patienter. Det ønskes derfor tydeliggjort i politikken, at dette ikke må ske.
2. Afsnit vedrører medarbejderes brug af mobiltelefoner m.v. til at filme m.v. Det blev på mødet 15. september konkluderet, at der skulle ses nærmere på dette punkt.
Der er nu foretaget en vurdering: Problematikken er kompleks og kræver en nærmere udredning, før der kan konkluderes. Der kan ikke forventes en endelig afklaring inden for kort tid.
På den baggrund foreslås at følgende forslag til afsnit udgår:
"Man må som medarbejder eller leder IKKE lave film, fotos eller lyd af patienter, brugere, medarbejdere m.fl. på sin arbejdsmobiltelefon, Ipad m.v. eller på sin private mobiltelefon, IPad m.v. Foto, lyd eller filmoptagelser som er klart defineret som en del af arbejdsopgaven må alene ske med udstyr, der opfylder de It-sikkerhedsmæssige krav." (s. 3)
I stedet foreslås følgende tekst i politikken:
"Området vedrørende medarbejderes optagelser med mobiltelefoner og IPads i de tilfælde, hvor fotografering er klart defineret som en del af arbejdsopgaven, er under afklaring".
3. Afsnittet om fotos af medarbejdere på skærme mv. og krav til samtykke (s. 5) er desuden revideret – dette er sket på baggrund af administrationens juridiske vurdering.
4. Desuden er der tilføjet et eksempel med bruger, der videoovervåger i eget hjem (s. 8).
5. Herud over er der foretaget en række mindre justeringer.
RMU-repræsentanter og administration har i forbindelse med revideringen drøftet muligheder for at synliggøre og anvende politikken og lægger op til, at RMU tager en kort drøftelse heraf.
På møde 15. september kom der en række yderligere bemærkninger til politikken. Disse er revurderet, men giver ikke anledning til yderligere justering, hvilket forklares nedenfor:
a) Implikationerne i forhold til klinisk logistik bør også undersøges nærmere. Lægerne tager også fotos af patienter.
Kommentar: Dette vil være en del af afklaringen vedr. punkt 2.
b) Meget af RMU's input fra mødet 28. april er taget med i revisionen. Det vil dog være en fordel at skrive mere om, hvad man må, idet det kan forvirre rent formidlingsmæssigt, når der står så meget om, hvad man ikke må.
Kommentar: Vurderingen er, at det i disse tilfælde i politikken ikke vil være hensigtsmæssigt for kommunikationen af bl.a. det juridiske grundlag, at omformulere til, hvad man må.
c) Der mangler måske også noget om de etiske overvejelser fx patienternes mulighed for at sige til og fra. Bliver de overhovedet spurgt og bør de ikke det?
Kommentar: I indledningen til politikken bemærkes at "Politikken omfatter ikke direkte patientens forhold. Derfor er disse forhold ikke udfoldet i politikken. Af kommissorium for politikken fremgår, at anledningen til politikken var et behov fra medarbejderside for at vide, hvordan medarbejder er stillet, når det handler om retningslinjer for brug af billeder/video af medarbejdere.
Man må lokalt forholde sig til de etiske overvejelser i forhold til borgerne, og herunder forhold omkring samtykke om billeder/video i forbindelse med behandling mv.
For mere information om politik og overordnede retningslinjer for mediernes adgang til at filme, fotografere eller interviewe patienter henvises til Region Midtjyllands politik "Patienten i pressen".
d) Måske skal politikken deles op i forhold til personale og patienter, og de etiske overvejelser der er.
Kommentar: Som nævnt har politikken fokus på forhold for medarbejdere og er således allerede afgrænset.
e) Der kan eventuelt beskrives nogle eksempler.
Kommentar: Der henvises til eksempelsamlingen i politikken, der kan udbygges i forbindelse med en senere afklaring af forhold vedr. medarbejderes brug af mobiltelefoner og Ipads til at optage.
Vedlagt revideret politik (afsnit og sætninger med rettelser er fremhævet med grøn markering i teksten og kommentarer til ændringerne ses af kommentarfelterne).