(Nina Skarum, personalejurist, Koncern HR, deltog under punktet).
Anja Laursen orienterede kort om baggrunden for ønsket om en drøftelse af anvendelse af chip til sporing af personale. I februar opstod der en historie om, at man kunne spare 12 minutter om dagen, hvis alle medarbejdere blev udrustet med en chip. Det rejste overvejelser hos mange om, hvad vi vil med chip. Intentionen med punktet var at drøfte, om RMU kan have nogle fælles holdninger til, hvad vi vil med anvendelsen af chip til lokalisering/sporing af personale, og hvordan vi arbejder med det, og herunder hvordan vi håndterer processerne, når det overvejes indført.
Opsummering af bemærkningerne fra mødedeltagerne:
· Siden 2013 er der kommet nye muligheder med hensyn til sporing - fx af regionens biler. Det giver anledning til dels at se på retningslinjerne igen, og dels at man lokalt drøfter de nye muligheder i de relevante LMU'er.
· Der blev stillet spørgsmålstegn ved, om medarbejderne ved, hvad der overvåges og opfordret til at orientere medarbejderne om, hvad der overvåges/lagres, når man får udleveret it-udstyr.
· I 2013 var der stor bekymring omkring sporing og lagring. Vi fik de gode intentioner skrevet ind i retningslinjerne, bl.a. om lokal dialog og afrapportering til RMU.
· Flere gav udtryk for at retningslinjerne fortsat er gode og dækkende bortset fra eksemplerne. Andre opfordrede til at genoverveje nogle af formuleringerne i retningslinjerne.
· Det kan opfattes som om, at der er en undertone i retningslinjerne om mistillid, og det er vigtigt at holde fast i, at vi bygger vores samarbejde på tillid. Når man ikke lige er til stede, betyder det ikke, at man ikke laver noget.
· Det kræver stor tillid at lade sig overvåge som medarbejder. Vi skal sørge for, at tilliden er der, og fortsat bliver der. Formuleringen i retningslinjerne om, at "der skal være mulighed for dialog mellem ledelsen og de berørte medarbejdere" (afsnit
C.14) er vagt formuleret og bør gøres skarpere i retning, at der skal være en dialog og opfølgning.
· De sidste eksempler i retningslinjerne handler om tidsmåling af medarbejderne, og det er netop det, som medarbejdersiden ikke ønsker. De første tre eksempler giver ikke problemer, mens de sidste tre handler mere om lagring og stramninger.
· Medarbejderne bør vide, hvad der lagres omkring fx nøglekort. RMU bør have fokus på, at der skal meldes tilbage til RMU om de beslutninger, der lokalt er taget om indførelse af sporbarhed/lokalisering af medarbejdere, hvilket også fremgår af
retningslinjerne.
· Der blev henvist til, at arbejdsgruppen vedr. retningslinjerne i sin tid var meget opsat på at sikre beskyttelse af den enkelte medarbejder. Den teknologiske udvikling går stærkt, og medarbejdersiden vil gerne holde sig opdateret, så de løbende
udvikler deres viden om, hvordan lokaliseringsteknologi anvendes. Frygten fylder meget hos medarbejderne.
· Der blev henvist til, at meget kan kommes i møde, når man tager dialogen lokalt inden implementering. Dialogen bør omfatte en drøftelse af formålet og hvad lokaliseringsteknologien skal bruges til, og den bør tage afsæt i fakta om de konkrete
anvendelsesmuligheder for en given teknologi.
· Da man startede op i Horsens var nøgleordet netop lokal dialog, og sporing giver rigtig god mening i forhold til fx akutafdelinger.
· Nogle opfordrede til at afvente flere erfaringer, inden retningslinjerne revideres.
Ole Thomsen tilkendegav forståelse for medarbejdersidens bekymring. Der er store perspektiver i lokaliseringsteknologi, og der satses meget på det. Han foreslog, at der laves en oversigt over, hvilke planer der er for de næste par år med hensyn til at benytte lokaliseringsteknologi i forbindelse med de nye hospitalsbyggerier, hvilket der blev udtrykt opbakning til.
Jacob Stengaard konstaterede, at udviklingen indenfor lokaliseringsteknologi/overvågning er kommet for at blive, og at vi løbende må forholde os til det. Det lyder til, at retningslinjerne bør opdateres med hensyn til eksemplerne. RMU skal have en dialog om holdninger til lokaliseringsteknologi/overvågning på baggrund af en status om, hvor vi er henne.
Konklusion
Det blev aftalt, at der skal ses på retningslinjerne igen, herunder eksemplerne. Der skal på et kommende møde præsenteres en status vedrørende de nuværende planer for anvendelse af lokaliseringsteknologi i forbindelse med de nye hospitalsbyggerier. RMU skal på den baggrund have en drøftelse af, hvad regionen vil med lokaliseringsteknologi.