På mødet med forretningsudvalget vil Anders Kühnau indledningsvist orientere om, hvilke tiltag der er aftalt for at understøtte et godt samarbejde mellem ledere og medarbejdere i Region Midtjylland. Derefter er der lagt op til gruppedrøftelser om budget 2019 med afsæt i, hvilke overordnede perspektiver vi ser i forhold til de fire spor i budget 2019 og besparelserne på administrationen samt hvilke temaer det vil være relevant at drøfte i henholdsvis MED-systemet og med de faglige organisationer. Christian Boel lagde herefter op til en drøftelse af, hvilke temaer og perspektiver, der vil være relevante at tage op i gruppedrøftelserne.
Opsummering af bemærkninger fra mødedeltagerne:
• Det er også lagt op til at drøfte de arbejdsmiljømæssige konsekvenser i forhold til budget 2019 – både lokalt og regionalt, så egentlig er der tale om fem spor.
• Det er væsentligt at få en drøftelse med medarbejderne i driften om, hvilke op-gaver de ikke længere skal løse, som følge af besparelserne, og hvordan de op-gaver, de fortsat skal løse, skal løses. Den fælles dialog mellem ledelse og med-arbejdere om, hvordan vi løser opgaverne, er meget vigtig.
• Udmeldingen fra centralt hold om regionernes fremtid har været udsat til efter ef-terårsferien, så den kender vi ikke endnu. For nogle er det således ikke alene et spørgsmål om, hvordan opgaverne skal løses i dag og i fremtiden, men også hvor og af hvem de skal løses fremover.
• Der er også et 6. spor, nemlig sundhedsaftalen, som RMU også skal involveres i. På hospitalsenhed Midt er der et eksempel med web-besøg i stedet for ambulante besøg, som frigiver ressourcer for både ansatte og patienter. Nogle steder er kli-nikken foran os. Hvordan får vi som RMU kendskab hertil, så vi dels kan anerken-de det og dels efterspørge mere af den slags?
• Vi bør have en opmærksomhed på, at de svært psykisk syge kan have svært ved digitalisering, så vi ikke får skabt mere ulighed.
• Det er trættende at blive talt ned som administration. Det ville være ønskværdigt at blive set mere som understøttende for kerneopgaven i stedet for en modsæt-ning hertil. Administrationen har også brug for en prioritering af, hvad der ikke længere skal laves, men oplever mere, at der kommer nye ønsker og opgaver til.
• Det er en rigtig god pointe og et vigtigt perspektiv. Heldigvis er der nogen, der i klinikken giver stor anerkendelse til administrationen som en hjælper, der under-støtter klinikken, og det bør også formidles til regionsrådet en gang imellem.
Christian Boel spurgte herefter til, om der var bemærkninger til de punkter, der forventes behandlet på næste RMU-møde 6. december, herunder om der evt. er punkter, som kan udskydes.
Opsummering af bemærkninger fra mødedeltagerne:
• RMU-formandskabet kan tage en dialog om punkterne vedr. personalestatistikker og rekruttering samt Socialt Kapitel. Det bør overvejes først at drøfte punkterne i det nye år med opdaterede statistikker.
• Husk punkt om status for processen vedr. godt samarbejde i MED.
• Bør vi spørge HMU'ene om, hvorvidt de oplever udfordringer med produktionen 1. maj og grundlovsdag, inden drøftelsen i RMU? Kunne det evt. være ønskværdigt, at organisationerne ved, hvordan HMU'ene ser på det? Der blev som svar henvist til, at det er overenskomststof og et organisationsanliggende. En anbefaling til Regionshospitalet Randers kunne være at rette henvendelse til organisationerne. Hvis medarbejderne oplever problemer, bør de gå til deres organisationer. Det kan være en forgæves arbejdsgang at tage drøftelsen i RMU. Omvendt blev der argumenteret for, at der bør lyttes, når et HMU har bedt RMU tage emnet op, og det vil være godt at få afklaret problemstillingen bredt i Region Midtjylland, inden der eventuelt tages kontakt til organisationerne.
• Hvis der sker noget i forhold til eventuel nedlæggelse eller omstrukturering af re-gionerne, skal det på dagsordenen. I den sammenhæng vil det også være relevant at sætte fokus på klyngesamarbejdet.
Konklusion
De rejste temaer omkring budgettet mv. kan bringes ind i det efterfølgende møde med forretningsudvalget.
RMU-formandskabet forholder sig til, hvilke punkter der skal behandles på de kommende RMU-møder.