Medarbejdersiden i RMU har ønsket en drøftelse af retningslinjerne vedr. patienters fravalg af læge eller anden sundhedsperson. De gældende retningslinjer gengiver de juridiske vurderinger, der blev beskrevet i forbindelse med et svar fra den daværende minister for sundhed og forebyggelse i 2009. Svaret blev udformet af ministeriet efter en henvendelse fra Dansk Folkeparti om, hvorvidt "ministeren agter at informere det danske sundhedssystem om, at det naturligvis skal være muligt for en patient at fravælge sundhedspersonale, der bærer synlige religiøse såvel som politiske symboler?".
Baggrunden for ønsket om drøftelsen i RMU er oplevelser af, at man nogle steder strækker sig vidt, når patienter ønsker at fravælge sundhedspersonale, der bærer synlige religiøse symboler som eksempelvis tørklæde eller anden hovedbeklædning. Der er blevet rejst spørgsmål til, om retningslinjerne åbner op for, at hospitalet kan undlade at afvise patienters ønske om behandling af anden sundhedsperson, når deres fravalg ikke er rimeligt begrundet.
Det fremgår af retningslinjerne, at "I tilfælde, hvor afvisning af at blive behandlet af en bestemt sundhedsperson ikke er rimeligt begrundet, vil hospitalet kunne afvise at skulle ændre i arbejdstilrettelæggelsen for at blive i stand til at tilbyde patienten behandling ved anden sundhedsperson. Hospitalet må da i stedet tilbyde patienten viderevisitering til et andet hospital efter reglerne om frit sygehusvalg".
Spørgsmålet er således, om formuleringen "vil kunne afvise" åbner op for, at hospitalet også kan lade være med at afvise patienters ønsker om behandling af anden sundhedsperson, når deres fravalg ikke er rimeligt begrundet.
Uddybende om ministersvaret, retningslinjerne og uniformsprogram
I ministersvaret fra 2009 står der bl.a.:
"Hverken sundhedsloven eller autorisationsloven tager konkret stilling til sygehusets eller sundhedspersonens pligter i de tilfælde, hvor en patient under indlæggelse på et sygehus afviser at blive behandlet af en nærmere bestemt sundhedsperson blandt afdelingens personale.
Efter sundhedsloven eller autorisationsloven er det henholdsvis sygehusets og sundhedspersonens ansvar at sikre patienterne en kvalificeret behandling, hvilket f.eks. også omhandler god kommunikation med patienten.
I den sammenhæng må sygehuset i forbindelse med arbejdstilrettelæggelsen på afdelingen tage behørigt hensyn til rimeligt begrundede ønsker hos enkelte patienter om ikke at blive behandlet af en nærmere bestemt sundhedsperson. Kan der imidlertid ikke umiddelbart tilbydes behandling ved en anden sundhedsperson, må patienten orienteres om sine muligheder for at benytte det frie sygehusvalg, og i givet fald tilbydes viderevisitering til et andet sygehus efter patientens ønske.
I tilfælde, hvor afvisning af at blive behandlet af en bestemt sundhedsperson ikke er rimeligt begrundet, vil sygehuset kunne afvise at skulle ændre i arbejdstilrettelæggelsen for at blive i stand til at tilbyde patienten behandling ved anden sundhedsperson. Sygehuset må da i stedet tilbyde patienten viderevisitering til et andet sygehus efter reglerne om frit sygehusvalg.
Er patienten akut syg, og kræves der øjeblikkelig indsats, er sygehuset forpligtet til at tilbyde behandling ved en anden sundhedsperson, også i det tilfælde hvor patientens afvisning ikke er rimeligt begrundet. Er det ikke muligt at tilbyde behandling ved en anden sundhedsperson, og fastholder patienten sin afvisning, må patienten tilbydes akut viderevisitering til et andet sygehus efter reglerne om frit sygehus- valg, og orienteres om de eventuelle risici dette kan indebære.
Efter min vurdering er den omstændighed, at en sundhedsperson bærer religiøst tørklæde ikke en rimelig begrundelse for at afvise behandling. Sygehuset er derfor ikke forpligtet til at ændre sin arbejdstilrettelæggelse i et sådant tilfælde, medmindre det er tale om akut sygdom. Derimod har patienten ret til at blive tilbudt henvisning til et andet sygehus efter reglerne om frit sygehusvalg".
I de lokale retningslinjer, der henvises til beskrives bl.a.:
"Fremgangsmåde
Patienterne har som udgangspunkt ikke nogen ret til selv at vælge læge eller anden sundhedsperson blandt afdelingens personale.
Hvis patienten ikke er akut syg - der tages hensyn til rimeligt begrundede ønsker:
Hospitalet må, i forbindelse med arbejdstilrettelæggelsen på afdelingen, tage behørigt hensyn til rimeligt begrundede ønsker hos enkelte patienter om ikke at blive behandlet af en nærmere bestemt sundhedsperson evt. pga. synlige religiøse/politiske kendetegn.
I tilfælde, hvor afvisning af at blive behandlet af en bestemt sundhedsperson ikke er rimeligt begrundet, vil hospitalet kunne afvise at skulle ændre i arbejdstilrettelæggelsen for at blive i stand til at tilbyde patienten behandling ved anden sundhedsperson. Hospitalet må da i stedet tilbyde patienten viderevisitering til et andet hospital efter reglerne om frit sygehusvalg.
Hvis en patient, der ikke er akut syg, afviser at blive behandlet af en sundhedsperson med tørklæde, er der ikke tale om en rimeligt begrundet afvisning. Man er i sådanne tilfælde ikke forpligtet til at imødekomme patientens ønske.
Hvis der ikke umiddelbart kan tilbydes behandling ved en anden sundhedsperson, må patienten orienteres om sine muligheder for at benytte det frie sygehusvalg og i givet fald tilbydes viderevisitering til et andet hospital efter patientens ønske.
Hvis patienten er akut syg – der tilbydes behandling ved en anden sundhedsperson:
Er patienten akut syg, og kræves der øjeblikkelig indsats, er hospitalet forpligtet til at tilbyde behandling ved en anden sundhedsperson også i det tilfælde, hvor patientens afvisning ikke er rimeligt begrundet. Er det ikke muligt at tilbyde behandling ved en anden sundhedsperson, og fastholder patienten sin afvisning, må patienten tilbydes akut viderevisitering til et andet hospital efter reglerne om frit sygehusvalg og orienteres om de eventuelle risici, dette kan indebære.
Afvisning som følge af patientens egne forhold – der forsøges at imødekomme patientens ønsker:
Patientens egne forhold, herunder f.eks. religiøse eller kulturelle forhold, kan være medvirkende til, at patienten ikke ønsker behandling af en bestemt sundhedsperson. Her kan der f.eks. være tale om, at en muslimsk kvinde ikke ønsker behandling af en mand på Kvindesygdomme og Fødsler. I sådanne tilfælde skal man, hvis muligt, imødekomme patientens ønsker."
Status vedr. fælles regionale retningslinjer
De retningslinjer, der er henvist til, findes i eDok under Hospitalsenhed Midt.
Link: Patienters fravalg af læge eller anden sundhedsperson
Retningslinjerne er under administrativ bearbejdning i Juridisk Kontor med henblik på at få udformet en overordnet fælles regional retningslinje for Region Midtjylland.
I forbindelse med dette arbejde overvejes det at rette henvendelse til Sundheds- og ældreministeriet for at få vurderet, om ministeriets beskrivelse fra 2009 af forpligtelserne til at tilbyde akut syge patienter behandling ved en anden sundhedsperson - også i det tilfælde, hvor patientens afvisning ikke er rimeligt begrundet - stadig er gældende.
Region Midtjyllands uniformsprogram
Som en del af Region Midtjyllands uniformsprogram er der som tilbehør til uniformen hvide tørklæder med Region Midtjyllands logo. Det fremgår af Region Midtjyllands uniformsetikette, at ved eventuel behov for tørklæde, skal hospitalets tørklæde benyttes (uddrag vedlagt).
Uddybning af hvorfor emnet ønskes drøftet i RMU
Ønsket om at drøfte retningslinjerne vedr. patienters fravalg af sundhedspersoner skal ses i sammenhæng med, at håndteringen af patientønsker kan have betydning for de berørte medarbejderes arbejdsmiljø og ressourceforbruget i forbindelse med behandlingen af den pågældende patient.