Pernille Blach Hansen henviste til de vedlagte uddrag af Personaleredegørelse 2018 og Lederforum for HR's forslag til opfyldelse af Ledelses- og kompetencereformens krav om mål for reduktion af sygefravær. Der er lagt op til en lokal drøftelse om, hvilke mål vi skal have for at nedbringe det korterevarende sygefravær, og hvordan vi arbejder med det, og mange steder har man allerede lokale målsætninger.
Opsummering af bemærkninger fra mødedeltagerne:
Ansættelse på særlige vilkår
• Der blev spurgt til, hvordan vi ligger i forhold til de øvrige regioner, og som svar blev det oplyst, at vi er den region, som har relativt flest ansatte på særlige vilkår. Ansættelser på særlige vilkår er faldet ifølge tallene, og der er forskelligheder geografisk set. Der er gode eksempler fra Regionshospitalet Horsens på det medicinske område.
• Rummeligheden er under pres nogle steder, hvor det kan være svært at finde overskuddet på grund af en presset hverdag.
• Langt de fleste er på den gamle fleksordning. Bekymrende at vi ikke er kommet mere op i gear med de nye ordninger. Måske har vi ikke overskuddet på grund af en presset hverdag. Det bør være et opmærksomhedspunkt.
• Hovedbudskabet fra de konsulenter, som arbejdet med området, er, at vi fortsat er en rummelig arbejdsplads, som tager socialt ansvar. Der er generelt ikke uvillighed i forhold til at indgå aftaler om særlige vilkår, men der kan være enkelte udfordringer rundt omkring.
Seniorordninger
• Seniorordninger anvendes i stigende omfang, men primært med fokus på mulighederne for at opretholde pensionsdelen. Måske skal vi have set på rammerne igen. Der er både muligheder i forhold til løn, pension og nedsættelse af arbejdstid mv.
• For et år siden forlød det nogle steder, at der ikke indgås seniorordninger med lønkompensation. Er der lavet en aftale om det, og kan vi drøfte det på et tidspunkt?
• Den nye ordning er ikke så god som den tidligere i Aarhus Amt. Måske er der nogen, som ikke har råd til at indgå aftaler?
• Information om indgåelse af seniorordninger kan i se i Personaleredegørelsen, jf. link nedenfor.
Sygefravær
• Der er nedsat en følgegruppe vedr. Socialt Kapitel under RMU, som også kunne drøfte sygefravær. Gruppen kunne bruges til at videndele om, hvordan man arbejder med sygefravær på de enkelte områder. Hvordan er sparringen mellem HR-afdelingerne - måske er der noget at hente?
• Der bliver videndelt omkring sygefravær – ikke så ofte i RMU, men i andre fora, inkl. HR-/Personalechefkredsen.
• Socialområdet topper med sygefravær. De har en sund økonomi samtidig med højt sygefravær. Det er bekymrende. Det skyldes formentligt, at man skal være 100 pct. rask for at gå på arbejde, og der kan stilles spørgsmålstegn ved, om vi har sparet for meget fløde og om vi sparer os fattige?
• Udfordringen er ikke der, hvor der er højt sygefravær, men der hvor der er høj personaleomsætning, nemlig blandt de unge. Forhåbentligt kan vi understøtte at også de unge kan tåle at gå på arbejde. Afdelinger med ansatte med børn har måske ikke længere mulighed for 1. og 2. sygefravær med børn. Det kan bevirke, at de selv sygemelder sig.
• Der blev opfordret til at sætte mere fokus på fremmøde og de raske, og hvad det er, der gør, at mange stort set aldrig har en sygedag?
• Vi har et meget lavt fravær i Danmark. Vi bør lave forebyggende indsatser. Det ville være interessant at høre fra hospitalerne, hvilke indsatser de har. Videndele og se, om der er noget at høste. At gå fra 4,35 til 4,32 er så lidt, at det ikke er værd at gå efter – dette sagt uden at underkende vigtigheden af fokus på sygefravær.
• I Hospitalsenheden Vest laver man en målrettet indsats vedrørende sygefravær. Der er ikke et højt fravær, men det var stigende gennem nogle år, hvilket bekymrede HMU. Der er nu en ensartet praksis med hensyn til registrering og sat et projekt i gang vedrørende sygefravær for gravide, hvilket der fint kunne videndeles om.
• På Regionshospitalet Randers fokuseres på tilstedeværelse og de grupper, som ikke har så meget tilstedeværelse. Der er også fokus på de gravide. Vi skal huske at tænke på dem, som er tilbage, når nogen er fraværende. Vi bør have en debat om, hvad folk kan bidrage med.
• Der giver forskelligt fokus, alt efter om man sætter mål for det, man vil opnå i stedet for det, som man vil undgå. På Regionshospitalet Horsens har man på et sengeafsnit haft et mål om, at folk skal blive længe. Kan vi have mål for, hvad vil vi opnå i trivselssammenhæng samtidig med mål vedr. sygefravær/tilstedeværelse?
• Fokus på godt arbejdsmiljø og trivsel er det vigtigste - og har stor betydning for sygefraværet.
• Der er ofte kolleger, som går syge på arbejde. Man bør ikke tage på arbejde og smitte andre.
• Den årlige arbejdsmiljøkonference giver meget god viden at tage med hjem.
• Der er vidt forskelligt sygefravær afdelinger imellem. Vi skal også huske at diffe-rentiere og tage drøftelsen lokalt: Hvorfor man melder sig syg, og hvad det gør ved andre. Der er også et kulturelt aspekt.
Konklusion
Pernille Blach Hansen konstaterede, at RMU ønsker at få gentaget kommunikationen om rammer og muligheder for at indgå seniorordninger. Måske kan emnet drøftes på et kommende møde, når RMU har haft lejlighed til at se kommunikationen herom.
Koncern HR uddyber, hvorfor der er færre på den nye fleksordning og vender tilbage.
Med hensyn til, hvordan der kan arbejdes med målsætningerne om sygefravær, anbefales bl.a. at have fokus på tilstedeværelse og betydningen af godt arbejdsmiljø og trivsel - og huske, at der mange steder er der et meget lavt og naturligt sygefraværsniveau. Anbefalingerne vil blive videreformidlet til Lederforum for HR og HR-/personalecheferne.
(o)
Info om seniorordninger
Region Midtjyllands livsfasepolitik og mulighederne for at indgå individuelle seniorordninger er beskrevet på Koncern HRs hjemmeside (og i E-dok). Link til hjemmeside:
https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/lon--og-personaleforhold/personalepolitik/livsfasepolitik/
Information om indgåede seniorordninger kan i se i Personaleredegørelsen side 60 (http://link.rm.dk/2tW6eoa) Der er givet tilskud fra regionens seniorpulje til i alt 315 se-nioraftaler i Region Midtjylland i den seneste årlige opgørelsesperiode 1. oktober 2017 - 30. september 2018. De 315 senioraftaler er indgået med ansatte på i alt 19 forskellige overenskomster. Der er tale om en stigning på 18 aftaler fra 297 i 2017.