Pernille Blach Hansen henviste til drøftelserne vedrørende COVID-19 på RMU-mødet den foregående uge. Der var ikke meget nyt at berette om fra ledelsesside siden sidst ud-over, at der er udmeldinger på vej omkring sommerferie og rejser til udlandet, og at der ønskes udarbejdet fælles retningslinjer for ansattes deltagelse i kurser og uddannelse samt konferencer og større faglige møder for resten af 2020.
Anders Kjærulff orienterede indledningsvist om den læringstilgang, som tilrettelægges på tværs af organisationen. På ledelsesniveau er det meget vigtigt at være observerende og nysgerrig i forhold til den læring, der sker i hele organisationen. Drøftelserne i koncernledelsen har indtil videre været koncentreret om to spor:
1) Hvad skal der til, for at vi som en robust organisation kan klare kritiske situationer?
2) Et fremadrettet perspektiv: Hvordan ser vi på det "nye normale"? Hvad har virket godt, og hvad kunne vi tænke os at tage med videre?
Der nedsættes en gruppe, som skal arbejde videre med at uddrage læring. På sidste møde i koncernledelsen var man inde på en række punkter, som er vigtige at få med i arbejdet.
a) Udarbejdelse af en beredskabsplan/pandemiplan
b) Det tværregionale samarbejde
c) En hurtig uddannelses- og omstillingsproces
d) Trivsel og rekruttering
e) Det politiske niveau
f) Det nationale niveau
Pernille Blach Hansen opsummerede, at der skal uddrages læring både i forhold til beredskabssituationen og i forhold, hvad vi gerne vil tage med os fremadrettet. Det er vigtigt, at vi har involverende evalueringsprocesser og samtidigt, at det ikke bliver for store og langvarige fælles processer. Regionen er i gang med at udforme et undersøgelsesdesign, så vi kommer hele vejen rundt.
Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:
• Dialog har været meget vigtig i denne proces. På Aarhus Universitetshospital er der afholdt hyppige møder i bl.a. HMU og mellem hospitalsledelsen og FTR. Som sidegevinst er vi blevet superbrugere til virtuelle møderum. Nu er den fysiske relationsside også blevet vigtig. Vi er udfordret i klinikken på, hvor mange man må forsamles.
• Fantastisk så hurtigt sundhedsvæsenet har omstillet sig. Der bør i evalueringen skelnes mellem, hvor hurtigt der blev lukket ned og perioden bagefter, hvor "det nye blev det normale". Der har der været en hel anden træghed i perioden efter nedlukningen omkring vilkår og involveringsprocessen mv., som stadig fylder meget - både i den lokale og regionale dialog.
• Uanset hvor vi er, så vil vi gerne lære af det her, fordi det har fungeret. Det er vigtigt at huske, at det er én sygdom og én situation, som man har forholdt sig til. Medarbejderne har accepteret og været i det, fordi det var det bedst mulige, men det betyder ikke, at man kan bruge det fremadrettet. Det her er noget andet end den faglighed, som skal være i dagligdagen.
• Aktiviteten er øget fra 80 til 90 pct. Vi skal lige nu passe rigtig godt på personalet og ikke pace dem frem. Der er behov for gennemsigtighed i forhold til, hvad er almindelig drift, og hvad er afvikling af aktiviteter, som vi ikke har nået. Hvad relaterer sig til COVID-19, og hvad handler om fx planlagte besparelser?
• Der er enighed om, at en del af personalet er slidte og har behov for sommerferie, og at vi skal passe på dem. Der er andre dele af organisationen, hvor man glæder sig til at kunne komme i gang igen. Vi har begge situationen og skal navigere klogt imellem dem. Den økonomiske side af sagen i forhold til COVID-19 vil blive behandlet under punktet om økonomi.
• Der er COVID-19 bagudrettet og fremadrettet. Der er behov for transparens fremadrettet. Det går ikke at presse citronen yderligere. Det er ikke i orden. Personalet forsøger virkelig at medvirke til gode patientforløb.
• I koncernledelsen er der talt om, at hospitalerne er forskellige steder. Nogle vil gerne vente med yderligere aktiviteter til efter sommerferien, fordi deres personale er slidte, mens andre har afdelinger, som meget gerne vil i gang. Vi skal finde den hårfine balance både planlægningsmæssigt og kommunikativt, og det er svært, da situationen ikke er den samme.
• Det er virkelig en vanskelig linedans. Forstår godt følelsen – den oplevelse har mange sikkert. Vores dilemma er, at mange er trætte i vores organisation, og det anerkender vi. Samtidig er vi også nødt til at anerkende, at regeringen og Danske Regioner har lavet en aftale, hvor vi har en opgave, som vi skal løse i 2. halvår 2020. Det er den rammesætning, der er, og som vi må acceptere. Vi vil gerne have en god dialog i HMU om, hvordan vi gør.
• Der er forskel på hospitalerne, og derfor vil det være godt at bringe det hjem til drøftelse i egne rækker og eget HMU. Det skal balanceres i forhold til de forskellige ønsker, behov og forventninger til, hvordan efteråret skal se ud.
• Lige nu er vores fokus at sikre os, at vi kommer på normalt niveau både ambulant og operativt. Vi er i øjeblikket ikke i gang med at håndtere efterslæb, men at komme på normalt niveau og ikke oparbejde yderligere efterslæb. Til efteråret ser vi ind mod, hvordan vi kan forberede os på 1. januar, hvor behandlingsrettighederne genindføres fuldt ud igen.
• Er det muligt at få et overblik over, hvor meget vi reelt set skal afvikle i 2020? Langt de fleste er ved at være slidte. Vi bør lade dem, der har overskuddet, levere uden pres. FEA-aftaler bør igen aktiveres.
• Der er melding fra FTR for lægesekretærerne på Aarhus Universitetshospital om, at de også er meget pressede. Der har været mange aflysninger og vrede patienter og pårørende, som ikke kan forstå aflysningerne, og at de pårørende ikke må komme ind på hospitalet. Det har forstyrret meget. Derudover er de også kommet bagud med at skrive.
• Vi har ikke præcist billede, men vi har et meget stort aktivitetsefterslæb. Vi har udsat over 10.000 operationer i perioden, og der er indkommet ca. 40.000 henvisninger færre end, hvad vi plejer at få. Det kan betyde, at færre skal opereres, men det kan også betyde, at de 40.000 kommer på et andet tidspunkt. Vi skal holde vores egne udfordringer op imod de økonomiske udfordringer, vil vi få, hvis vi får et stort aktivitetsefterslæb i 2021, som privathospitalerne vil kunne overtage.
• Jørn Mørup oplyste, at signalet i forhold til, hvad vi gør, hvis vi skal have skruet op for aktiviteten, er, at vi regner med at bruge de aftaler, som har været brugt tidligere. Det vil være lokalt, at man tager stilling til, hvilke redskaber der skal benyttes for at få løst opgaven.
• Jørn Mørup oplyste endvidere, at vejledningerne fra myndighederne vedrørende ferie og rejser ikke har ændret sig ret meget siden starten på coronakrisen.
Det korte budskab er, at man skal holde sig til at rejse til de lande, hvor myndighederne siger, at det er ok. Hvis man rejser til lande i "orange eller rød" kategori, risikerer man at komme i karantæne. Karantæne i forbindelse med hjemrejse fra "orange eller røde lande" er for egen regning og risiko. Vi er i gang med via Sundhedsstyrelsen at få afklaret, om testmulighederne eventuelt kan "frikende" medarbejderne for smitte, så de kan komme på arbejde, og om der er behov for en fælles linje regionerne imellem. I Region Midtjylland vil der blive lagt relevante spørgsmål/svar på intranettet om ferie og rejser. Det korte budskab er, hold jer til at rejse til lande, hvor myndighederne siger, at det er ok.
Link til FAQ om ferie: https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/lon--og-personaleforhold/retningslinjer/medarbejderforhold-i-forbindelse-med-coronavirus/faq---feriesporgsmal/
Pernille Blach Hansen orienterede om, at koncernledelsen samme eftermiddag skulle se på nogle fælles retningslinjer for, hvad man gør i resten af 2020 i forhold til ansattes deltagelse i kurser og uddannelse samt konferencer - med henvisning til beslutningen tidligere i corona-perioden om at bremse helt op. Retningslinjerne vil efterfølgende blive sendt til RMU til hurtig skriftlig kommentering.
Ditte Hughes orienterede uddybende om de retningslinjer, som koncernledelsen skulle drøfte om eftermiddagen. Vi vil gerne understøtte, at vi til enhver tid skal prioritere dygtige og kompetence medarbejdere til at løse nuværende og fremtidige opgaver. Den opmærksomhed havde vi også, da vi lukkede ned for alle generelle kurser. Vi lægger op til at lave nogle retningslinjer for kurser, uddannelse og konferencer for resten af 2020. Hensigten er, at vi fortsat skal have de nødvendige kompetencer til at kunne løse opgaverne, men at der ikke er nogen som fx rejser til konferencer i udlandet. Hensigten er at få en fælles linje i hele regionen.
Anja Laursen oplyste, at i forhold til de medarbejdere, som har været smittet med CO-VID-19, så hører DSR desværre, at en del får symptomer igen og blive sygemeldt med ekstrem hovedpine, træthed mv. Det er i flere omgange drøftet, hvorvidt det skal an-meldes som en arbejdsskade allerede i første omgang med smitte med COVID-19 eller ej. Det giver nogle udfordringer, at det er registreret i det interne system fremfor som en arbejdsskade i forhold til sygefravær og sygedagpengerefusion. Hun opfordrede til, at man som region ser på det igen.
Jørn Mørup oplyste, at man kender problemstillingen, idet lønsystemet åbner op for enten at indberette et fravær som et covid-relateret fravær eller et fravær, som relaterer sig til en arbejdsskade. Kombinationen af de to kan ikke registreres. Han har ikke hørt, at man mister dagpengerefusion, men at vi skal have en kontakt til kommunen efterfølgende og orientere om, at det er en arbejdsskade. Regionen gik i øvrigt over til at anbefale medarbejderne at anmelde COVID-fravær som en arbejdsskade og har fået over 200 anmeldelser.
Konklusion
Orienteringen om status blev taget til efterretning, og mødedeltagerne fortsatte drøftelserne fra det ekstraordinære RMU-møde 26. maj 2020 om, hvordan medarbejdere og ledere har oplevet den hidtidige periode med COVID-19.
Der vil blive skrevet til RMU angående det omtalte udkast til retningslinjer vedrørende deltagelse i uddannelsesaktiviteter i resten af 2020.