Der blev holdt oplæg om status vedr. covid-situationen om forskellige emner efterfulgt af spørgsmål efter hvert oplæg.
Sundhedsområdet
Ole Thomsen orienterede om, at vaccinerne er på vej, men vi ved ikke præcist hvornår. Der er et begrænset antal vacciner i første fase, som er målrettet sårbare og udvalgte personalegrupper. Der kommer flere vacciner i januar, men vi må ikke forvente, at det vil have stor effekt i forhold til at forebygge belastningen på sundhedsvæsenet i starten.
På Sjælland forventer man at komme op på et niveau med patienter, som er over det, som man forestillede sig i foråret, hvilket skyldes det meget høje smitteniveau i Hovedstaden. Region Hovedstaden ligger højest, dernæst Sjælland efterfulgt af Midtjyl-land. De øvrige to regioner er mindre ramt. Der er drøftelser om, hvordan vi kan hjælpe hinanden på tværs.
Situationen er ikke truende. Vi kan p.t. godt rumme en del flere patienter, men med store omkostninger i forhold til, at flere medarbejdere må anmodes om at komme på arbejde i løbet af julen og først i det nye år. Vi gør alt, hvad vi kan for ikke at "tvinge" nogen, men det kan blive nødvendigt, hvis vi skal op på fuld kapacitet i niveau 3. Vi er ramt af både af covid, mange akutte patienter og meget sygdom blandt medarbejdere, hvilket giver stort pres på hospitalerne, som vi må forvente bliver endnu større. Væksten kommer med 2-3 ugers forsinkelse. Det er en kritisk situation, hvor der er aflyst meget planlagt aktivitet. Vi overvejer at aflyse endnu mere af den aktivitet, der ellers var planlagt til januar. Vi forventer at tage imod tilbud fra Region Nordjylland om at hjælpe med at tage sig af nogle intensive patienter.
I sommer var der en antistoftest af 18.000 medarbejdere. Vi planlagde efter en runde 2 for at se, om vi var blevet bedre til at skabe sikrere arbejdsvilkår for medarbejderne. Men vi er blevet i tvivl om, hvorvidt vi skal gøre det, da vi kan ikke nå det, inden vaccinationerne går i gang, og det er en betydelig ekstra opgaver, som er svær at håndtere. Hvad siger RMU til det?
Spørgsmål og bemærkninger:
- Svært at se, hvad antistoftesten kan bruges til i forhold til at vurdere, om vi er blevet bedre til at beskytte de ansatte. Det vigtigste er nu at sørge for, at beredskaberne fungerer, så hvis det er en stor belastning, så bør det ikke gennemføres nu.
- YL vil gerne bidrage hen over julen, men det er ærgerligt, at vi er lidt på bagkant i forhold til beredskabernes robusthed. Mange er trætte og ikke trygge ved covid-arbejdet. Det er ikke i nogens interesse at skulle tvinge nogen. Vi håber på gode regionale aftaler.
- De biokliniske afdelinger kan ikke rumme opgaven med antistoftest nu oven i vagtplanen med "obs-covid og covid". Lige nu er patienternes behandling vigtigst, og der må kraftigt opfordres til ikke at gennemføre antistoftest.
- Ville gerne have haft fase 2 undersøgelsen, men vi må lytte til bekymringerne. Det vigtigste er at få beredskaberne helt på plads med lister med navne i forhold til de forskellige beredskaber i fase 2, 3 og 4. Ærgerligt at det ikke er kommet på plads tidligere.
- Antistoftest bør drøftes yderligere. Hvis vi lader være med at gå ind i det, så er der meget viden, vi taber. Når vaccinationerne begynder, har vi mistet muligheden for det. Vi bør se på, hvad vi egentlig mister, og om nogle kan være med
- Ønskeligt at aftalerne kommer på plads. Der er mange, som gerne vil hjælpe, men der er ingen aftaler.
- Længere planer for bemanding ved forskelige beredskabsniveauer vil også hjælpe afdelingerne.
- Opfordring til også at få aflyst blodprøver i forhold til aflysning af planlagte aktiviteter.
- Vi mener ikke, at man kan inddrage ferie medmindre der er tale om force majeure, og så må al anden planlagt aktivitet være aflyst. Et vigtigt signal for re-gionen at sende til medarbejderne. Meget ferie er skubbet til januar og februar, og vi skylder at tænke længere frem end hen over julen.
- Ole Thomsen samlede op på bemærkningerne. Forskerne siger, at man godt kan konstatere om smitteeksponeringen blandt medarbejdere har været lavere i den senere periode, men jeg hører jer sige, at vi ikke skal gennemføre antistoftesten. Kan vi leve med, at nogle afdelinger eller hospitaler gennemfører, hvis de har kræfter hertil, og forskerne siger, at det giver mening? Vi skal ikke anbefale, at alle skal gennemføre. Vi skal sikre os at aflyse blodprøver ved af-lysning af aktivitet. Vi er på bagkant med hensyn til aftaler om bemanding, men har heldigvis aftaler med fx DSR, og vi er i dialog med andre faggrupper. Hospitalerne er meget opmærksomme på listerne, men udviklingen i smitten er kommet bag på os. Vi havde også hensynet til at behandle planlagte patienter, og for en uge siden var der forventning om genindførelse af patientrettigheder. Enig i, at vi skal aflyse mest muligt til hen i januar.
- Patientrettigheder har intet at gøre med beredskaberne. Det handler om, hvil-ken måned og i hvilket omfang man er en del af et beredskab. Der er en klar forventning om, at det skal blive bedre med planlægningen fremadrettet.
- Hvis man vælger at lave antitest et enkelt sted, så er det vigtigt med præcis kommunikation til personalet. Der har været mange forskellige meldinger.
- Ole Thomsen bemærkede, at det er en god pointe, vi kan måske kommunikere os ud af det. I forhold til planlægning, så skal vi være dygtige til at planlægge bemandingen i forhold til de forskellige niveauer. Vi forsøger at planlægge efter et lidt for højt niveau.
- YL indgår gerne i en tættere dialog omkring planlægningen af beredskaber og det anbefales at planlægges med "for højt" niveau særligt i forhold til situationen i januar og februar.
Testcentre og værnemidler
Anders Kjærulff orienterede om covid-arbejdsmiljøet i testcentrene og de problemstillinger, som værnemidler har givet i forhold til brugen af dem.
Det første testcenter blev etableret i Aarhus med rådgivning og vejledning fra Fysisk Arbejdsmiljø, hvorefter det er overgået til arbejdsmiljøorganisationen. Der har været rejst nogle problemstillinger om lokale forhold fra DSR og Dbio's side, som er videreformidlet til HR-cheferne, som har fulgt op på dem.
Der har været nedsat en arbejdsgruppe vedrørende anvendelsen af ansigtsværnemidler og gener på baggrund af, at flere medarbejdere oplever gener og irritation ved brug af disse værnemidler. Der er opsamlet og analyseret viden og kommunikeret herom. De væsentligste gener ligger i den lange fysiske kontakt med ansigtsværnemidlerne, og derfor opfordres der til at skifte lidt oftere. Der er også vurderet i forhold til kemikalier. Allergiforbundet anbefaler myndighederne test af mundbind for lim, formaldehyd mv., og i den forbindelse gør Region Midtjylland brug af testbureauer.
Der er udarbejdet en vejledning om gener ved brug af mundbind og en række praktiske råd til at afhjælpe generne. Fremadrettet vil alle værnemidler blive indkøbt et sted på tværs af regionerne. Der er opmærksomhed på at forsøge at undgå kemi, tvangs-arbejde ved fremstilling af værnemidler mv. og kun samarbejde med seriøse leveran-dører. Vi gør, hvad vi kan for fremadrettet at indkøbe hos de leverandører, som vi kender i forvejen.
Link til hjemmeside om arbejdsmiljø og COVID-19:
https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/uddannelse-udvikling-og-arbejdsmiljo/fysisk-arbejdsmiljo/arbejdsmiljo-og-covid-19/
Spørgsmål og bemærkninger:
- Der er lavet et grundigt stykke arbejde i forhold til testcentrene. Kan de rele-vante organisationerne få lister over medarbejderne på de forskellige overenskomster i testcentrene? Vi kan ikke genkende alle de tilbagemeldinger, der står i notatet. Der er udfordringer i forhold til, at der på fire af enhederne er oprettet testcentre med mange nye medarbejdere under eksisterende afdelinger, som skal repræsenteres i de eksisterende LMU'er.
- Godt at få opdateret viden omkring værnemidler. Vigtigt med kommunikation om, at der følges op, og at der arbejdes med test og kontrol af værnemidler. Det fylder fortsat rigtig meget, og medarbejderne har ikke tillid til værnemidlerne. De kan fx se, at det er kinesiske mærker og de samme værnemidler, som bliver trukket tilbage i supermarkederne, fordi de indeholder for mange gift-stoffer.
- Anders Kjærullf understregede, at vi naturligvis skal lave en enkel og troværdig information omkring brugen af værnemidler, og at det vil blive sat i værk.
- Ditte Hughes tilkendegav, at tilbagemeldingerne fra HR-/Personalecheferne er, at det går langt mere stringent end det gjorde i starten. Nogle gange kan der være situationer, hvor en person ikke møder op på en vagt, og man derfor får ansat lidt hurtigt for at sikre, at der er nogen til at pode. På førstkommende møde med HR-/Personalecheferne vil de procedurer, som er aftalt, blive taget op igen, og de vil blive gjort opmærksom på, at organisationerne skal modtage information om, hvem der ansættes inden for deres ok-område. Der skal være en opmærksomhed på balancen, hvis der kommer flere af en faggruppe ind i et LMU. Der er god viden på hospitalerne om det arbejde, der har været sat i værk omkring forskellige værnemidler.
Til orientering blev der 18. december udsendt en informationspakke med gode råd til hovedpostkasserne med henblik på lokal formidling (vedlagt som bilag).
Kommunesamarbejdet og mail til medarbejdere
Pernille Blach Hansen orienterede om status vedr. kommunerne og den mail om omlægning af ferie, som er sendt ud til næsten alle medarbejdere.
Der var møde med kommunerne i morges i sundhedsstyregruppen, hvor vi er i tæt dialog om situationen. I øjeblikket sender vi data ud til kommunerne om, hvor mange indlagte borgere de har på forskellige hospitaler. Informationen sættes på pause hen over julen. Til gengæld sender vi i forbindelse med hvert krisemøde en melding ud til kommunerne om status for situationen, og hvor tæt er vi på fase 3. I fase 3 vil vi have så mange covid-patienter, at vi er nødt til at sende nogen hjem, som stadig er be-handlingskrævende, og de vil så blive den almenpraktiserende læges ansvar med support fra hospitalet, og kommunerne skal gøre sig klar til at tage imod borgeren. Det fordrer, at kommunen og de praktiserende læger fx har aftaler på plads om bered-skabslæger. Det har halvdelen indtil videre i Region Midtjyllands kommuner. Vi kører "alle for en og en for alle", så vi udjævner belastningerne hospitalerne imellem. Vi er heldigvis langt fra denne situation, men det er godt at have en aftale med kommunerne og almen praksis om, hvordan vi håndterer det, hvis vi kommer i situationen.
Med hensyn til brevet til medarbejderne om omlægning af ferie, så handler det om, at vi er i en meget presset situation på grund af COVID-19, anden aktivitet og sygemeldt personale. Vi vil gøre alt for at få tingene til at hænge sammen, og at se på medarbejdernes ferie bliver sidste udvej. Derfor har vi aflyst alt det elektive, aftalt med Nordjylland, at de stiller kapacitet til rådighed for os og er i gang med en politisk afklaring af, om vi kan lukke sundhedshusene hen over jul inklusiv akutklinikker. Alt det gør vi, inden vi begynder at se på omlægning af ferie. Og derfor har jeg sendt en mail ud til stort set alle medarbejdere med opfordring til, at hvis de har planlagt ferie hen over julen, men kan se, at de godt kan arbejde alligevel, så ville det være meget hjælpsomt at få tilbagemeldingerne nu, så det kan tages med i planlægningen.
Jørn Mørup orienterede om, at med hensyn til ferie, så kan man kan risikere at komme i en situation med inddragelse af planlagt ferie. Reglerne er, at hvis først man er gået fra på ferie, så kan ferien ikke inddrages. Er ferien aftalt, så kan medarbejder og leder ved enighed godt aftale at ændre det. Planlagt ferie kan ændres ved force majeure situationer, og der er er klare formuleringer i ferieaftalen herom. Vi håber at kunne undgå det. Vi har drøftet, om vi skulle vente, indtil vi står i situationen, eller om vi forinden skulle orientere om mulighederne for at skubbe ferie mv., hvis medarbejderen har mulighed for at komme på arbejde på grund af fx aflyst julefrokost. Den rundsendte mail fra regionsdirektøren er alene en appel om hjælp fra dem, der vil.
Spørgsmål og bemærkninger:
- Godt, at der er aftaler på plads med PLO. Der er imidlertid en stor gruppe per-sonale, som skal passe og pleje disse patienter, og der er en lang række kom-muner, som ikke har aftaler med plejepersonalet. Det er en stor udfordring, at man kun har aftaler mellem PLO og regionen. Pernille Blach Hansen forklarede, at aftalen er mellem alle Region Midtjyllands kommuner, PLO og Region Midtjylland, så det er en 3-partsaftale. Der er måske kommuner, som er længere fremme med at få det planlagt end andre. Det handler om worst case scena-rie, og ingen hospitaler melder, at de forventer at komme derhen hen over julen.
- For den enkelte vil inddragelse af en fridag formentlig blive opfattet lige så indgribende som hvis det gjaldt ferien.
- Når man skriver, at man kan finde på at inddrage ferie, så får det betydning for, hvordan man læser apellen.
- Man skal ved force majeure kunne dokumentere, at det kun er den pågældende der kan løse opgaven
- Fra det administrative område vil vi også opfordre til en dialogbaseret tilgang, så kan der nemt findes løsninger.
- Pernille Blach Hansen understregede, at vi går efter at være så dialogbaserede som muligt. Vi må forvente at det ikke altid lykkes så godt, som vi gerne vil, på grund af det store pres, og der opstår løbende nye behov for bemanding på grund af sygdom mv. Vi forsøgte at appellere og tænke også, at det var vigtigt at forklare. Hvis der er noget, som kører skævt, så hjælp os med at få det tilbage på sporet igen.
- Jørn Mørup orienterede om status vedrørende de regionale aftaler, hvor der er indgået aftale med DSR og skrevet ud til de andre regionale organisationer om muligheden for at koble sig på. Med hensyn at forudsige behovet for personale og robustheden i beredskaberne må vi erkende, at det har været svært, og vi har ikke helt ramt skiven. Det forsøger vi at løse lokalt.
- Vi har fået mange henvendelser i forhold til tjenesteplaner, fordi ledere lige sender mail eller sms, og ingen ved om aftalen med DSR udbredes. Det har skabt dårlig stemning, hvilket er uheldigt, når de fortsat har så travlt. Kommunikation omkring processen kunne have været bedre.
- Det undrer, at man holder fast i, at det med vilkårsaftaler for at indgå i beredskaber skal løses lokalt. Alt viser, at det er en national udfordring. Det ville være på sin plads med en regional aftale, så man skaber et ordentligt incitament, og det appelleres der til.
- Jørn Mørup konstaterede, at vi må erkende, at kommunikationen omkring aftaler - også fra de centrale forhandlingsparter - tilsyneladende kunne have været bedre. Vi håber, der kommer styr på aftalerne inden weekenden.
Konklusion
Orienteringen om status vedrørende den aktuelle situation omkring COVID-19 og Covid-testcentre blev taget til efterretning, og RMU drøftede aktuelle problemstillinger.