Der blev holdt tre oplæg om status vedr. covid-situationen efterfulgt af spørgsmål efter hvert oplæg.
A. Aktivitet og vacciner
Aktivitet
Ole Thomsen orienterede om, at der pt. er relativt få indlagte. Det er drøftet, hvad det giver anledning til i forhold til planlagt aktivitet. Hospitalerne er forsigtige og efterlyser en prognose fra Sundhedsstyrelsen om en eventuel 3. bølge, men det er ikke muligt at få konkrete meldinger fra Sundhedsstyrelsen udover, at de tror, at en 3. bølge vil toppe i slutningen af marts. Derfor er der talt med hospitalerne om at hæve aktiviteten lidt i de kommende uger. Der tales om yderligere behandlingsgaranti den 1. marts. Det vil vi i givet fald ikke kunne leve op til, men borgerne har ret til at søge privat aktivitet.
Vacciner
Vacciner fylder meget. Mange borgere forstår ikke prioriteringerne, og oplysninger om antallet af vaccinedoser har skriftet meget. I uge 7 kommer der godt 40.000 doser til Region Midtjylland. Halvdelen af de vacciner, vi får fra uge 7, er AstraZeneca. Det er vacciner, som foreløbigt skal bruges til medarbejdere. Over de næste par uger får vi i størrelsesordenen 15.000 doser til regionalt ansatte medarbejdere, så vi kommer meget længere med at vaccinere medarbejdere de næste to uger. Pt er ca. 7.500 regionale medarbejdere vaccineret, og vi kommer op over 20.000 de næste to uger. Det er rigtig godt. Når vaccinationen af de ældste borgere er færdig træder almen praksis ud af ordningen, og så skal vi som region tage over med medarbejdere fra vaccinations-jobbanken og finde ikke-kommunale lokaliteter til det. Det bliver formentligt omkring 1. marts.
Spørgsmål og bemærkninger:
- Psykiatrien ligger på sidstepladsen i forhold til at få tildelt vacciner til frontpersonale. Kan det uddybes, hvordan man laver fordelingen på tværs af afdelinger? Fordelingen er lavet efter, hvor mange akutte patienter, man kan forvente at få pr enhed. Psykiatrien har meldt halvdelen af personalet ind som frontmedarbejdere, hvilket svarer til indmeldingen fra Regionshospitalet Randers, og det hænger ikke sammen med, hvor mange covid-patienter, man får. Det drøftes pt., om den foreliggende fordeling skal fastholdes de næste to uger, da vi til den tid er ved at have vaccineret alle relevante medarbejdere.
- Grunden til, at psykiatrien bliver lidt insisterende er, at de intet kan aflyse på deres sengeafdelinger samtidig med, at de har skullet opretholde behandlingsgarantien. Det er betryggende, at alle skulle blive vaccineret indenfor de næste to uger.
- Det er vigtigt at informere personalet rigtig godt om prioriteringen, og hvorfor nogen får før andre. Hvad med dem, som siger nej tak til vaccination såvel ældre som unge? Vi kan ikke gøre noget ved, hvis folk siger nej, uanset om det er borgere eller ansatte.
- AstraZenica vaccinens beskyttelse ligger på niveau med influenzavacciner og beskytter lige så godt mod indlæggelse på et hospital. Den varer formentligt længere, og det er en kendt måde, som den er produceret på. På Regionshospitalet Randers er det under 10 senge, som normalt er belagt med elektiv kirurgi, resten er akut, og vi skal fortsat behandle cancer, som vi altid har gjort.
- Vi skal vi huske, at ingen vaccine beskytter 100 pct. Der er dilemmaet med mutationer, og det vil fortsætte, indtil der kommer en balance. Influenzavacciner dækker mellem 50-70 pct., og AstraZenica vaccinen dækker 66 pct. ifølge et stort studie. Den er kun testet for personer mellem 18-55 år. Der er ingen, der får svære indlæggelseskrævende sygdom af COVID-19, når man har fået AstraZenica. Der er lidt mindre effekt for dem, som får milde til moderate symptomer, men den beskytter lige så godt mod alvorlig sygdom.
- Fantastisk, at vi netop i dag har fået at vide, at vi får så mange medarbejdere vaccineret de næste to uger.
B. Værnemidler og test
Værnemidler
Anders Kjærulff orienterede om uklarheden for brugen af værnemidler og ønsket om at få dem testet for forskellige kemikalier. Der har drøftelser herom på tværs af de fem regioner, og vi har også set på det internt i Fysisk Arbejdsmiljø, Koncern Kvalitet og Indkøb og Medicoteknik. En af udfordringerne ved at teste for kemiske stoffer er, at der er ca. 260 kemiske stoffer, man kan teste for. Det kan dermed være svært at være sikker på, at man rammer rigtigt. Den strategi, som vi benytter er at forsøge med et nyt værnemiddel, hvis det første generer (substitution).
Som resultat af etableringen af den nye Styrelse for forsyningssikkerhed bliver alle værnemidler fremadrettet indkøbt nationalt med to nationale lagre, hvorefter regioner og kommuner er forpligtet til at indkøbe derfra. Vi er meget opmærksomme på, at det kliniknære vægtes højt ved indkøb, og der er forskellige varegrupper på hylderne, så man kan lave substitution. Der er stor respekt og bekymring for de meldinger, der kommer omkring brugen af værnemidler, og Fysisk Arbejdsmiljø er dybt engageret i det.
Test
Hen i december blev der lavet et nødudbud, hvor fire leverandører, bl.a. SOS International, fik opgaven med at lave test på af borgere på plejecentre mv. Vi blev af staten pålagt et hurtigt udbud igen med start 1. februar. Det var en underleverandør til SOS International, Medicals Nordic, som havde problemer i forhold til deres datasikkerhed. Vi har haft flere runder med dem, hvor de bedyrede, at de godt kunne rette op på problemerne, men det endte ud i, at vi opsagde kontrakten 7. februar. Sideløbende har vi lavet aftale med Falck om, at de skal overtage tre regioner. Der er lavet et virkelig flot stykke arbejde af vores indkøbere, som fortjener et kæmpe skulderklap.
Spørgsmål og bemærkninger:
- Region Midtjylland skulle efter sigende være den eneste region, der har valgt at anvise, at det er den enkelte ansatte, der skal vurdere, om man kan bære maskerne i mere end tre timer modsat tidligere, hvor det var en helt klar anbefaling, at man maksimalt skulle bruge FFP3-maskerne i 3 timer. Det er særdeles uheldigt. Heldigvis forlyder det, at det ikke er sådan, at det bliver håndteret ude på arbejdspladserne. Der tilstræber man alle steder, at det maksimalt er 3 timer. Det er bare meget uheldigt, at vi har fået meldt sådan ud i vores retningslinjer. Det kan efterlade et stort individuelt pres på den enkelte, som vi som arbejdsplads bør ændre tilgang til i lighed med de andre regioner. Anders Kjærulff var ikke bekendt med dette. Det vil blive undersøgt, hvorefter der vendes tilbage til RMU.
C. Personaleforhold – vaccinerede medarbejdere og efterlønsmodtagere
Vaccinerede medarbejdere
Jørn Mørup orienterede om, at vi begynder at have medarbejdere, som har fået 1. og 2. vaccine. Det betyder imidlertid ikke, at man er "home-safe", hvis man har en nær kontakt, som er smittet. Ingen vacciner dækker 100 pct., og dernæst er det ikke afklaret, om man som vaccineret kan være smittebærer. Man er således omfattet af de samme restriktioner som hidtil. Om der kommer andre udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen, når vi kommer længere frem i vaccinationsgraden, vides ikke.
Efterlønsmodtagere, som medvirker ved vaccination
Koncern HR har fået spørgsmål fra noget af vaccinepersonalet om, hvorvidt deres ef-terløn vil blive påvirket af, at de medvirker ved vaccinationsopgaver, og om det eventuelt er noget, som man vil kunne se bort fra, da det er led i en samfundsnyttig opgave. Vi har spurgt Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering. Det kan man ifølge dem ikke se bort fra, og det kan få indflydelse på de berørtes efterløn. Den enkelte skal selv være opmærksom på, hvor mange timer man må have.
Generelle spørgsmål og bemærkninger:
- Regionen har et fint tilbud om debriefing til ansatte, men der er fortsat udfordringer med at få medarbejderne til at trække på det. Der blev appelleret til, at man gør mere for at få det naturligt integreret i hverdagen. Der efterlyses fortsat udredning til det personale, som måtte være smittet med COVID-19 med hensyn til senfølger. Det er politisk, men RMU bør også efterlyse det. Det er udfordringer med håndtering af afstandskrav på de 2 meter på arbejdspladserne fx ved afvikling af frokostpauser, afstand ved rapportgivning mv.
- Der er ikke et særligt medarbejderspor omkring senfølger. De skal omkring deres egen læge og henvises til senfølgeklinikken. AUH har fået penge til en klinik, og de er gået i gang. Tilbuddet er tilgængeligt, men der er ikke et specifikt medarbejderspor.
- Enig i, at man som personale ikke kan stilles anderledes end borgerne, men husker drøftelsen om, at netop fordi der var så mange smittede frontmedarbejdere, så blev det særligt vigtigt at få presset på for udredningsmuligheder. Det er jo arbejdsgivers ansvar at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Kan vi lave et fælles pres for, at der sker mere og hurtigere?
- Forstår ærgrelse over, at der ikke sker nok. For få uger siden, var vi uklare på, om AUH kunne få nogle penge til klinikken. Almen praksis har måske også været i tvivl om, hvorvidt der er en kanal. Emnet vil blive taget med til krisestabsmøde, hvor almen praksis er med, så vi sikrer, at de ved, at tilbuddet er der. AUH er tilfreds med, at der er kommet penge, og det er kørt ganske godt i gang.
- Vores mellemledergruppe er gjort opmærksom på at huske på tilbuddene fra foråret, herunder også debriefing. 2-meter reglen har været maksimalt udfordrende og er håndteret i to spor. 1) Det er sværest, når man skal spise, da man ikke kan have mundbind på. Pladserne er reduceret i spisestuerne, åbningstiden er yderligere åbnet i kantinen, der er opfordret til at holde pause på skift mv. 2) Vi laver en del konferencer mv. på video, og mange steder sidder man på kontorerne med mundbind på. Vi er ikke i tvivl om, at det er belastende at have mundbind på i mange timer. Det er det nødvendiges kunst.
- Det psykosociale beredskab tager vi med tilbage til Koncern HR for at se, hvor meget det bliver brugt, og om det eventuelt kan tænkes på en anden måde. Enig i, at det ikke bliver mindre vigtigt at passe på hinanden og have tilbud, som tiden går.
- Der er stor forskel på, hvordan man tilgår de indgåede beredskabsaftaler på hospitalerne, og det er ærgerligt. Medarbejderne snakker meget sammen på tværs, og de kan ikke forstå, at der er så stor forskel på, hvornår man vil aktivere aftalerne. TR er på overarbejde for at forklare det. Når vi har lavet en overordnet regional aftale, så undrer det, at der er så stor forskel i måden at bruge den på.
- Med hensyn til beredskabsaftalerne skal man være opmærksom på, at hospitalerne har været meget forskelligt belastet. I sidste uge stoppede beredskabsaftalen på intensiv i Horsens. Det er forskelligt, hvordan man er organiseret, og hvor stor covid-belastningen har været.
- Vi får fortsat mange tilbagemeldinger i forhold til brugen af mundbind. Særligt fordi afstandskravet på 2 meter ikke overholdes, og derfor bruger mange mundbind hele arbejdsdagen. Medarbejderne bør gøres mere opmærksomme på inspirationsportalen for arbejdsmiljø på regionens hjemmeside, da den indeholder rigtig meget god viden.
- God opmærksomhed, vi tager den med tilbage til Fysisk Arbejdsmiljø og ser, om der er yderligere vi skal supplere med af information.
Link til inspirationsportal for arbejdsmiljø: https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/uddannelse-udvikling-og-arbejdsmiljo/fysisk-arbejdsmiljo/inspirationsportal-for-arbejdsmiljo/
Konklusion
Orienteringen om status vedrørende den aktuelle situation omkring COVID-19 blev taget til efterretning, og RMU drøftede aktuelle problemstillinger.