Aktivitet og vaccine
Ole Thomsen orienterede om, at der en stigning i antallet af smittede i Region Midtjylland, men stor forskel mellem de enkelte kommuner. Det slår også igennem i forhold til hospitalerne. Samlet set har vi ikke så mange patienter, men stor forskel på tværs af regionen. Hospitalerne er gode til at fordele aktiviteten. Vi har d.d. 32 indlagte, heraf 6 indlagte på intensiv. Vi er på nogenlunde samme niveau som under fase 1.
Ser vi på aktiviteten udover det, så er der lavet en statusrapport til Hospitalsudvalget til på mandag. Vi ligger nogenlunde på 2019-niveau og dermed højere end i 2020. I år har vi bevidst holdt mere åben. Et pænt balanceret aktivitetsniveau i forhold til, hvor meget CO-VID-19, der er. Der er den højeste private aktivitet, som vi nogensinde har haft. Fortsætter det på dette niveau, kommer det til langt at overgå niveauet i 2020. Det tilskynder vi fortsat, for ikke at presse vores eget system for meget. Vi har drøftet den kommende aktivitet de næste tre uger på tværs af hospitalerne, og hvor vi tror, at der kommer flere patienter. Aarhus Universitetshospital skal ikke have så stor en andel af den forventede aktivitet som de øvrige, da de har meget fast specialiseret behandling. Der er også taget hensyn til Hospitalsenheden Vest, som skal forberede sig på flytning til Gødstrup.
Der har været bøvl med teknikken omkring booking af tider. Det løses forhåbentligt i dag eller i morgen. Derudover kommer mange flere vaccinedoser i de kommende uger. 53.000 i næste uge, og det går fortsat godt med at få dem brugt.
Der er en meget stor udfordring på personalesiden med bordfaldet af AstraZeneca, idet der ikke længere kan indkaldes medarbejdere til vaccination. Det giver udfordringer i forhold til 1) der er ret mange frontmedarbejdere i psykiatrien, som ikke vaccineret 2) studerende, som er lovet samme behandling som de ansatte og 3) nye medarbejdere, som kommer løbende til på hospitalerne. Senere i dag er der møde med Sundhedsstyrelsen. Det er kritisk og vil blive løst.
Personaleforhold
Jørn Mørup orienterede om, at der lige før påske kom en henvendelse fra dBio, der spurgte om vi har usædvanligt mange timelønsansatte i vores vaccinationsarbejde. Der har efterfølgende været en forespørgsel på hospitalerne, som kan bekræfte det billede. Den ustabile leverance af vacciner gør, at de har flere timelønsansatte end normalt. Signalet er, at med forventningen om tilgangen af vacciner kan man gå over til at ansætte flere månedslønnede.
Spørgsmål og bemærkninger:
• Hvis man ikke har varen, kan man ikke ansatte, men hvad med kvaliteten? Hvordan opnår man rutine i at vaccinere?
• Vi begyndte med at ansætte de fleste på månedsløn, men kunne ikke give dem arbejde svarende til det og skiftede derfor over til timelønnede. Der er altid læger tilstede i vaccinationscentret, og vi underviser løbende, så der er også fokus på det med kompetencerne.
• Omkring vaccinationscentre så skal det i udbud på et tidspunkt, og der kan være helt andre private, som byder ind. Det er vigtigt, at vi ser ind i nogle ordentlige løn- og arbejdsvilkår på vaccinationscentrene med erfaringerne fra podestationerne in mente. Det skal gøres attraktivt og sikkert.
• Langt de fleste i vores egen database er autoriseret personale.
• Tages der hensyn til de nyansatte, dem der var syge og frontpersonalet, som endnu ikke er tilbudt en vaccine?
• Næsten alle i psykiatrien har kun fået første vaccine. Det giver usikkerhed blandt medarbejderne.
• Der vil være nogen, som har fået første dosis og ikke får anden dosis. Er det et landsdækkende problem? Hvis det er, må det løftes politisk i fællesskab.
• Vi er nødt til at tage hensyn til, at der hele tiden kommer nyt personale ind, som ikke er vaccineret. Det skal vi finde en løsning på.
• Der er to problemstillinger. 1) Det personale, som har fået første vaccine. Der kommer en afgørelse om det i næste uge. 2) Dem, som er skrevet op til AstraZeneca, og dem der var syge og de senere ansatte – de kan slet ikke indlæses. Det forsøges rejst alle steder. Der er ikke lavet arbejdsplaner efter, om man er vacci-neret eller ej. Heldigvis har vi de fleste steder et meget lavt smittetryk. Vi må have en drøftelser af, om man skal passe covid-patienter, hvis man ikke selv er vaccineret. Spørgsmålet er, om vi har personale nok til at tage dem ud.
• Tror ikke, at vi kommer til at lave vagtplaner efter, om man er vaccineret eller ej. Vi skal huske, at vaccination er frivilligt, og at der tages forholdsregler og bruges
værnemidler.
• Det her kommer til at sende et slemt signal i retning af den bekymring, som man-ge havde fra en start om, hvorvidt AstraZeneca faktisk er god nok.
• Vi bør ikke opdele personalet i vaccineret og ikke-vaccineret. Uanset om man er vaccineret eller ej, så skal der være det sammen høje niveau af hygiejne, når vi modtager patienter udefra. Vi skal passe på, at det at blive vaccineret er lig med, at vi ikke skal være så forsigtige.
• Pernille Blach Hansen bemærkede, at der er fuld fokus på at få problemet løst. Sundhedsplanlægning skal til møde med Sundhedsstyrelsen senere på dagen. Der vil blive givet en statusmelding på, om det løses, og hvad der ellers vil blive sat i værk.
• På den ene side øges aktiviteten, hvilket kan være klogt, hvis ressourcerne er der, og på den anden side bør der være opmærksomhed på, at personalet er trætte. Der blev opfordret til at have beredskaberne klar og medarbejderne varslet i god tid, hvis vi går ind i fase 3. Man bør gøre alt, hvad man kan frivilligt og individuelt.
• Det er rigtigt, at vi skal være rettidige i den eskalering, som formentlig kommer, idet vi kan ende i fase 3 om tre uger i henhold til den mest pessimistiske prognose. Indtrykket er ikke, at hospitalerne har sat en masse anden aktivitet i gang.
• Der er indgået mange frivillige aftaler om ekstraarbejde på grund af "pukkelafvikling". Man skal tænke sig godt om med hensyn til, hvor meget man slider persona-let.
• Meldingen fra de biokemiske afdelinger er, at de har et rigtigt højt pres i prøve-tagningen fra ambulatorierne, hvor der er lange ventetider på at kunne bestille tid til blodprøver. Meldingen fra sengeafsnittene er, at aktiviteten er dalet lidt, men man er stadig presset og har fortsat ekstra normering på i nogle vagter. Det harmonerer ikke helt omkring udmeldingen på sidste RMU-møde om genindførsel af patientrettighederne.
• Pernille Blach Hansen takkede for gode input og opmærksomhedspunkter.
Konklusion
Orienteringen om status vedrørende den aktuelle situation omkring COVID-19 blev taget til efterretning, og RMU drøftede aktuelle problemstillinger.
Der er efterfølgende kommunikeret om opfølgningen på problemstilling omkring manglende vaccination.