Sammen om opgaven
Ole Thomsen orienterede kort om første møde i følge- og dialoggruppe "sammen om op-gaven" og det opdaterede kommissorium. Et godt møde, hvor man bl.a. drøftede række-vidden i arbejdet med "sammen om opgaven", og hvordan gruppen bliver en ressource. Der er en bekymring i forhold til autorisation, som skal afklares, og der er også nogle rammevilkår, som skal afklares, men der er gejst på i forhold til at deltage i gruppens dialoger og arbejde. Kommissoriet er blevet drøftet og tilrettet en smule.
Der var fra medarbejderside en bemærkning til kommissoriets dot om "360 graders plans hovedtemaer omkring at bringe flere faggrupper i spil til patientnære opgaver samt at sprede vagtbelastningen for faggrupper med patientnære opgaver – med både et kortsig-tet og langsigtet perspektiv", da det handler om overenskomstens bestemmelser. Det er skævt, at en gruppe i RMU-regi skal drøfte dette, da det omhandler en bestemt faggrup-pe.
RMU gik herefter over til at drøfte principper vedrørende vagter, så hele drøftelsen af vagtsituationen kunne foldes ud, inden stillingtagen til ovennævnte formulering i kommis-soriet.
Drøftelse af principper vedrørende vagter
Pernille Blach Hansen præsenterede de vedlagte "Principper vedrørende vagter", og de intentioner, der ligger bag principperne. Koncernledelsen ønsker, at der fremadrettet er flere der indgår i vagter, og at der bliver mere sammenhæng i patientforløbene, som og-så kvalitativt kan løfte forløbene.
Der er ikke lagt op til, at man skal til at ændre alle vagtplaner på alle enheder, men at man overvejer, hvad det lokalt betyder, og hvordan man ønsker at arbejde med det. Fx har Regionshospitalet Gødstrup allerede arbejdet med det i forbindelse med udflytningen.
Principperne er sat på RMU, fordi det er noget, som går på tværs af flere faggrupper, og man gerne vil have RMU's input. Den videre mere detaljerede snak kunne både foregå lokalt og eventuelt også i følge- og dialoggruppen. Hvis der er enkelte faggrupper, som har behov for en dybere drøftelse, så tager ledelsen gerne imod en kaffeinvitation. Det er tænkt som en bevægelse og noget, der er målrettet flere faggrupper.
Opsummering af bemærkninger fra mødedeltagerne:
• Anerkendelse af intentionerne om at forsøge at brede antallet af vagter ud på fle-re.
• Grundlæggende ikke noget, som bør drøftes i RMU. Drøftelsen hører til med de faglige organisationer. Det er det faglige, der er altafgørende.
• Kommentar til punkt tre i principperne om at tydeliggøre, hvor meget man tjener ved ekstra vagter – anbefaling om, at det ikke kommer til at fylde meget.
• Fremhæv andre fordele ved at tage vagter, som fx at det at tage flere vagter og-så kan medføre mere fritid.
• Faglig kvalitet bør fylde mere.
• Dårlige erfaringer og eksempler fra psykiatrien med at arbejde to steder.
• Nogle af de medarbejdere, som arbejder i rene ambulatoriestillinger, kan måske ikke magte vagter.
• Skelne mellem, hvad der skal foregå lokalt, og hvad der skal foregå centralt – bør drøftes i relevante MED-udvalg.
• Opfordre til at tænke livsfaseperspektiver ind.
• Bekymringer for om man kan rekruttere og fastholde, hvis princippet udmøntes bredt.
• Omvendt kan det at brede antallet af vagter mere ud også have positiv effekt i forhold til mulighederne for fastholdelse/at bevare tilknytning.
• En række af de opmærksomhedspunkter, som rejses, er generiske på tværs af faggrupper, og flere af bekymringspunkterne må være sammenlignelige på tværs. Derfor er det en relevant drøftelse med RMU.
• Det er ikke nogle principper, som skal godkendes i RMU som fælles personalepolitiske principper. Det er koncernledelsens bud på en udmøntning af nogle overord-nede signaler og intentioner fra regionsrådet.
• Der blev givet udtryk for, at medarbejdersiden ikke kunne bakke op om principperne.
Pernille Hansen sagde opsamlende, at principperne er, hvad man ledelsesmæssigt ønsker - at slå flere stillinger op med vagt. Det er ikke et RMU-princip, men et ønske fra ledelsen om, hvordan vi med vores samlede medarbejderstyrke kan forsøge at få så attraktive arbejdspladser som muligt og bruger ressourcerne bedre. Konklusionen er, at man drøfter principperne lokalt i HMU'erne, og at ledelsen gerne tager imod kaffeinvitationer, hvis nogen ønsker at drøfte det mere "fag-fagligt". Det blev aftalt, at der laves en anden ind-ledende formulering i kommissoriet vedrørende sammen om opgaven, hvor det tydeliggø-res at gruppen "følger og drøfter" i stedet for at "bidrage til at realisere".
(Der linkes i kommissoriet til principperne for opgaveflytning fra 2010. Link: https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/lon--og-personaleforhold/personalepolitik/opgaveflytning-principper/)
Heidi Glud Christensen ønskede at komme med i følge- og dialoggruppen om "sammen om opgaven", hvilket blev godkendt.
Personale og mangfoldige arbejdspladser
Anders Kjærulff orienterede kort om første møde i "gruppen med det meget lange navn", som i øvrigt ønskes ændret til "følge- og dialoggruppe vedrørende personale og mangfol-dige arbejdspladser". Det havde været et rigtig godt møde, hvor man havde drøftet
livs-fase og fuldtidspolitik, seniorer og Det Sociale Kapitel, og hvor der bl.a. var blevet peget på vigtigheden af, at vi står stærkt på data. Gruppen har aftalt at mødes 3-4 gange år-ligt. Kommissoriet ønskes tydeliggjort, så der tales om strukturel ligestilling frem for blot ligestilling.
Konklusion
Orienteringen fra følgegrupperne blev taget til efterretning. Der blev drøftet en række bemærkninger til kommissorierne. De tilrettede kommissorier er vedlagt som bilag. Ud-kast til koncernledelsens principper for fordeling af vagt blev drøftet. Udmøntningen af principperne drøftes lokalt og eventuelt bilateralt med faglige organisationer, hvis det øn-skes.