Orientering om karkirurgien
Pernille Blach Hansen orienterede om opfølgningen på situation omkring karkirurgien, som er en meget vanskelig sag, hvor vi står med nogle patienter, som er usikre på, om de kunne have undgået amputation. Sagen har også medført stor skade på Region Midtjyl-lands omdømme og skabt usikkerhed om, hvordan vi agerer i kvalitetssager.
Koncernledelsen har drøftet, hvordan man fremadrettet tilgår sager om kvalitetsbrud, herunder hvordan man på den ene side stopper op og overvejer, hvordan man tilgår og vurderer sagen bedst muligt og på den anden side ikke holder for længe på oplysninger-ne. Det er en vanskelig balance og en læringsproces.
Der arbejdes i øjeblikket med følgende tre spor. 1) Der er bestilt en analyse af RKKP (re-gionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram) om karkirurgien sammen med de øvrige regioner, som efter planen skal ligge færdig lige efter sommerferien. 2) Der er potentielt 47 patienter, som i en årrække kan have fået amputeret lemmer unødvendigt. Region Midtjylland er i gang med at finde ud af, hvilke patienter der skal have lavet en journal-gennemgang, og hvem der skal stå gennemgangen. Planen herfor skal være færdig i in-deværende uge. 3) Forretningsudvalget har bestilt en ekstern analyse af forløbet bagud-rettet, og hvad vi fremadrettet kan lære i forhold til kvalitetsarbejde. Tre eksterne konsu-lentfirmaer har givet bud herpå, og der skal udvælges et før sommerferien.
Forretningsudvalget valgte at afbryde samarbejdet med Ole Thomsen og har efterfølgen-de konstitueret Jørgen Schøler Kristensen og Rikke Skou Jensen som koncerndirektører i Region Midtjyllands direktion. Forventningen er, at de kommer til at fungere til hen imod jul.
Orientering om den fremtidige organisering i direktionen
Det bliver Pernille Blach Hansen og Anders Kjærulff, som deltager i RMU-møderne i den kommende periode, hvor Jørgen og Rikke er konstituerede - supporteret af de øvrige ledelsesrepræsentanter i RMU. Når forretningsudvalget har besluttet, om der skal ansæt-tes en eller to koncerndirektører, afgøres det, hvem der fremover skal deltage i RMU-møderne.
Orientering om aflyst møde mellem forretningsudvalget og RMU
Man valgte fra ledelsesside at aflyse mødet mellem Forretningsudvalget og RMU 17. maj, da det ville have været temmelig akavet at drøfte "den gode arbejdsplads", som var på dagsordenen til mødet, i den daværende situation. Desuden havde DSR og YL ikke mulig-hed for at deltage i mødet, og endelig var der tale om et helt nyt forretningsudvalg, som ikke tidligere har mødt RMU.
Forretningsudvalget og RMU mødes som planlagt 11. oktober efter budgetaftalen.
Pernille Blach Hansen understregede afslutningsvist, at vi skal overveje nøje, hvordan vi agerer fremadrettet som organisation efter karkirurgisagen. Vi ønsker ikke en defensiv organisation, hvor vi bliver optaget af og bange for at lave fejl. Det skal vi forsøge at undgå så meget som overhovedet muligt. I den sammenhæng får vi også brug for RMU og MEDsystemets hjælp.
Bemærkninger fra mødedeltagerne:
• Der blev fra medarbejderside bemærket, at der i baglandet har været stor undren over den store interne tavshed om karkirurgisagen. Der er bevidsthed om, at det er en politisk betændt sag, og man skal veje sine ord, men der kunne godt være kommunikeret om en række objektive og faktuelle forhold.
• Medarbejderside på det administrative område har haft rigtig mange spørgsmål. Der har været meget få udmeldinger, og der har været meget usikkerhed og uro. Vi skal gerne turde undersøge kvaliteten af det, vi laver.
• Hvordan kan vi bedre understøtte hinanden, når vi kan se, at der er noget under-vejs, som er ved at brænde sammen? Hvordan kan vi undgå at skulle råbe så højt fra medarbejderside, så vi kan fange problemerne på et tidligere og lavere ni-veau?
• Vi sidder vist alle med en opfattelse af, at det også kunne være sket indenfor an-dre områder, hvor der også er blevet sparet rigtig meget gennem tiden. Vi er nødt til at være i, at fratrædelsesordninger bliver drøftet på de sociale medier, men det kunne godt være, at man på objektiv vis kunne forklare, hvorfor det ser ud, som det gør.
Pernille Blach Hansen takkede for de gode refleksioner og tilbagemeldinger. Der burde nok have været skruet lidt op for den interne kommunikation, hvilket der følges op på. Det har været en meget kompleks sag og en vanskelig situation med rigtig mange løse ender og utallige henvendelser, og vi har været lidt i "overlevelsesmode". Det er en rele-vant drøftelse, hvordan vi håndterer kapacitetspres. Hvem skal vi sige det til og hvordan? Det er også en dialog man har på ledelsesniveau, herunder hvor meget der er politisk, og hvor meget der er ledelsesmæssigt. Det er en vedvarende drøftelse, hvordan vi drøfter de vanskelige ting og i hvilke rum.
Der er efter RMU-mødet bragt en artikel i Midtnyt nr. 11, 17. juni 2022, om status på amputationssagen (vedlagt).
Link til Midtnyt: https://ipaper.ipapercms.dk/RM/KoncernKommunikation/Midtnyt/midtnyt-2022/midtnyt-nr-11-20222/
Orientering om den aktuelle situation med kapacitetsudfordringer
Poul Michaelsen orienterede om, at man i Gødstrup er ramt af kapacitetsudfordringer. Nogle af årsagerne er generelle på hospitalerne og i andre brancher. I Gødstrup er der behov for at bruge ekstra ressourcer på at få kompetencer og nye arbejdsgange masse-ret ind i organisationen, og der mangler også personale. Som man har kunnet læse i me-dierne, så er røntgen og skanning noget af det, der virkelig driller – der mangler radio-grafer og radiologer. Der arbejdes med arbejdsgange, faste aftaler om at købe kapacitet på privathospitaler og med at introducere kunstig intelligens. På OP-området er der også udfordringer om bl.a. steriltflow, kompetencer og it. Der er generelt stort pres hen over huset i forhold til akutte patientforløb. I øjeblikket drifter man med 30-40 færre senge end man gerne ville, heraf 24 i medicinsk afdeling. For at imødegå det, arbejdes der med 360 graders planen, herunder målrettet introduktion/onboarding, kompetenceudvikling, ansættelser, "sammen om opgaven" mv.
Bemærkninger fra mødedeltagerne:
• Det er fuldstændig det, som vi hører generelt alle steder fra. Det undrer, at man samtidig med det her har så stort pres på at lave FEA-aftaler på "pukkelafvikling". DSR har indgået rigtig mange fleksibilitetsaftaler og frivillig ekstra arbejdsaftaler på grund af vakancesituationen. Bekymringen er, at man dobbeltpresser persona-let.
• Det er samme billede på lægesiden og formentligt også for andre faggrupper. Særligt akutafdelingerne oplever meget pres på alle hospitaler. Det kan være nød-vendigt med private aktører. Vi oplever udfordringer med patienter, som ikke kan afsluttes i det private, men viderehenvises til det offentlige. Det ses bl.a. i forhold til scanninger, som vi ikke kan se og derfor må lave dobbeltarbejde. Der er behov for i højere grad at kunne bruge det, som er lavet i privat regi.
• Der er mange ukrainske flygtninge. Er det mon nogen af dem med en sundheds-faglig baggrund, som vi kan gøre brug af i hospitalssektoren?
• I Gødstrup forsøger vi at være meget opmærksomme på, hvordan vi taler om FEA. Vi må ikke slide organisationen ned. Vi skal være nuancerede, for der er og-så områder, som ikke er mærket af kapacitetsudfordringer, og hvor der er mulig-hed for at arbejde med afvikling af ventelister. Nogle steder kan FEA være det, som gør, at man kan få tingene til at hænge sammen. Omkring privathospitaler så står vi i en så stor mangelsituation, at vi har pligt til at bruge alt den kapacitet, vi kan komme i nærheden af. Vi skal have en tæt dialog om, hvad det er for en kva-litet, vi får.
• Det er ikke blot en "pukkel", som vi kan skære af. Det er mennesker, som brug for hjælp – mange har haft smerter og nedsat bevægelsesfrihed i lang tid. En del ender som subakutte. Enig i problematikken om, at vi er nødt til ikke at presse fra alle kanter, men der er nuancer.
• Det er faktisk de samme steder, hvor man gerne vil lave "pukkel-aftaler", og hvor man mangler personale. Der, hvor der er personale og kapacitet til det, laver vi rask væk ventelisteaftaler. Men når det ligges oven i de steder, hvor der mangler personale, så er det bekymrende, hvilket desværre ofte ses.
• Der sendes patienter til andre hospitaler
i det omfang det er muligt, men det kræver jo også personale og materiel som fx scannere.
• Pernille Blach Hansen takkede for de mange gode input og opmærksomhedspunk-ter. Der er mange hensyn og balancepunkter – patienter, personale og økonomi-en. Vi får økonomiske midler til ventelisteafvikling i år, men vi ikke med næste år. En stor bekymring er også, hvornår vi skubber balancen i forhold til privathospita-ler.
Orientering om vakanceopgørelse på vej
Jørn Mørup orienterede afslutningsvist om, at der en vakanceopgørelse på vej. Den kommer normalt i november, men som noget nyt er den lavet halvårligt, så den også bliver opgjort i maj. Der er lidt færre vakante stillinger i den nye opgørelse, men om kur-ven er knækket, ved vi ikke. Det kan eventuelt have betydning, at opgørelsen er lavet i maj.
Region Midtjylland er i øvrigt den eneste region, som i 4. kvartal 2021 nåede sin andel af de 1000 flere sygeplejersker.
Der var på mødet ingen bemærkninger til dagsorden og referat af det ordinære møde 7. april 2022.