Dagsordner-referater
til
mødet i
den 23. oktober 2018 kl. 09:00
i Regionshuset Viborg, Konference 1
1. Mødedeltagere
Sagsfremstilling
Lederside
Christian Boel (konstitueret regionsdirektør), Ole Thomsen (koncerndirektør), Poul Mi-chaelsen (hospitalsdirektør, Hospitalsenheden Vest), Thomas Balle Kristensen (konsti-tueret hospitalsdirektør, Hospitalsenhed Midt), Jytte Gad Lauridsen (vicedirektør, Regional Udvikling), Gert Pilgaard (direktør, Psykiatri- og Social), Lisbeth Holsteen Jessen (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Horsens), Poul Blaabjerg (hospitalsdirektør, Aarhus Universitetshospital), Helle Dybkjær (ledende ergoterapeut, Hammel Neurocenter), Ditte Hughes, (afdelingschef, Koncern HR), Jørn Mørup (afdelingschef, Koncern HR), Jakob Olesen, (sekretariatschef, Koncern HR, Stab), Rachel Mortensen, (HR-konsulent, Koncern HR, Stab).
Medarbejderside
Anja Laursen (kredsformand, DSR), Jette Ohlsen (sektorformand, FOA, Aarhus), Karin Vestergaard (regionsformand, Dbio), Nethe Lunden (faglig sekretær, 3F), Rene Lodal Christensen (socialpædagog, Granbakken), Henrik Ørskov (sygeplejerske, Risskov), Helle Engelsen (sygeplejerske, Regionshospitalet Viborg), Lise Lotte Christensen (Regions-hospitalet Silkeborg), Jacob Preben Gøtzsche (intensivsygeplejerske, Aarhus Universi-tetshospital), Kirsten Ægidius (fysioterapeut, Aarhus Universitetshospital), Maj Britt Mid-delhede Olsen (ergoterapeut, Hospitalsenheden Midt), Tanja Lyth (jordemoder, Aarhus Universitetshospital), Dorthe V. Søndergaard (lægesekretær, Regionshospitalet Horsens), Helle Maibritt Jørgensen (telefonist, Aarhus Universitetshospital), Britta Ørnfelt Lund (afdelingslæge Regionshospitalet Horsens), Peter Hansen (fuldmægtig, Regionshuset Viborg), Rose-Marie Mollerup (psykolog, Risskov) Kirsten Hansen (sygeplejerske, Aarhus Universitetshospital), Gunhild Libach Burup (økonoma, Aarhus Universitetshospital), Jens Boe Krag (plejer, retspsykiatrien, Risskov), Ole Echers (konsulent, Regional Udvikling).
Afbud
Jonas Dahl (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Randers), Inge Pia Christensen (syge-plejefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital), Winnie Winther (faglig sekretær, FOA Horsens).
2. Godkendelse af dagsorden (kl. 9.00 - 9.05)
Resume
Dagsorden godkendes.
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes. |
Sagsfremstilling
Dagsorden godkendes.
Beslutning
Christian Boel bød velkommen til mødet.
Karin Vestergaard, regionsformand, Dbio, afløser tidligere RMU-medlem Mette Thomsen. Poul Blaabjerg, hospitalsdirektør, Aarhus Universitetshospital, deltog i stedet for Inge Pia Christensen på dagens møde. Thomas Balle Kristensen, konstitueret hospitalsdirektør, Hospitalsenhed Midt, deltager indtil videre i RMU-møderne.
Dagsordenen blev godkendt.
3. Siden sidst (kl. 9.05 - 9.30)
Resume
Der vil være orientering og dialog om, hvad der er sket siden sidste RMU-møde.
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Der vil på mødet være en orientering og dialog om, hvad der er sket siden sidste RMU-møde 13. september 2018 med fokus på den dialog, der har været med bl.a. RMU-næstformandskabet om det fremadrettede samarbejde.
Beslutning
Christian Boel orienterede kort om, hvad der er sket siden sidste RMU-møde 13. sep-tember.
På ledelsesside var man 13. september forberedt på en dialog om budget 2019 og spare-forslagene, men ikke på at medarbejdersiden forlod mødet. Anders Kühnau og direktio-nen talte med RMU-næstformandskabet allerede samme dag og den efterfølgende dag, hvor der var enighed om at igangsætte en proces for at styrke samarbejdet.
Tirsdagen efter tog forretningsudvalget den fortrolige redegørelse om de to fratrædelser på Hospitalsenhed Midt til efterretning og samtidig besluttede de at lave en fratrædel-sesaftale med Jacob Stengaard Madsen. Christian Boel blev konstitueret som regionsdi-rektør.
Direktionen og RMU-næstformandskabet har nu fået overdraget en opgave af Anders Kühnau og skal arbejde videre med at få styrket samarbejdet - sammen med en konsu-lent/facilitator. Fokus vil bl.a. blive rettet mod, hvordan vi sikrer, at vi har en kultur med tillid og åbenhed. RMU-næstformandskabet og direktionen har valgt at starte med sig selv og skal have en række møder. Næste møde er 13. november.
Der vil blive orienteret om processen på de kommende RMU-møder. På de allerede afvik-lede møder har der også været talt om spilleregler i forhold til de politiske høringsprohøringsprocesser, herunder hvordan og hvornår man bliver inddraget som MED-system. Der har også været talt om, hvordan vi kommunikerer om store forandringer.
(o)
Anja Laursen bemærkede, at medarbejdersiden havde vendt møderne mellem Anders Kühnau, direktionen, og RMU-næstformandskabet på deres formøde. Medarbejdersiden vil gerne se fremad og tror på, at vi vil genfinde et godt og trygt samarbejde på alle ni-veauer, og ser frem til at skulle arbejde med at videreudvikle en god arbejdsplads.
Opsummering af bemærkninger fra mødedeltagerne:
• HMU på Hospitalsenheden Vest har pt. ingen medarbejderrepræsentant i RMU. Denne ubalance i repræsentationen fylder meget i deres HMU. Linket til HMU er vigtigt i forhold til arbejdet i RMU.
• Medarbejdersiden har i forhold til problemstillingen omkring repræsentation af alle HMU-områder i RMU en stor udfordring i og med at folk indimellem skifter job i løbet af den periode, de er valgt/udpeget til RMU. Når man vælger/udpeger skal alle enheder som udgangspunkt være repræsenteret. Det er ikke muligt at sikre, at en ny repræsentant kommer samme sted fra, som den der fratræder. Vi står foran et valg, og medarbejdersiden vil gøre alt for at det falder på plads. Vi kan bare ikke styre, hvordan tingene forandrer sig hen over en valgperiode.
• Ifølge MED- og Arbejdsmiljøaftalen aftales fordelingen af de 22 medarbejderplad-ser, der udpeges af hovedorganisationerne, mellem FTF, LO og AC. Jo flere bin-dinger der er, jo sværere bliver det. Fx skulle vi tidligere forsøge at få en repræ-sentant med fra Regional Udvikling, nu står der i aftalen, at vi skal.
• I HMU på Aarhus Universitetshospital har man haft drøftelser om samarbejde på baggrund af det, som er sket i RMU, og disse drøftelser vil fortsætte. Man vil "det gode samarbejde" og opretholde MED-systemet og tilliden til hinanden. Måske handler det om at gøre sig umage.
• Nogle medier har skrevet, at samarbejdet har været brudt sammen. Samarbejdet har ikke været brudt sammen på noget tidspunkt. Der er blevet opfordret til en tænkepause med henblik på at styrke tilliden og trygheden. Det handler lige nu om at se fremad.
• Hospitalsenhed Midt mistede en hospitalsdirektør og en sygeplejefaglig direktør og fik en konstitueret hospitalsdirektør. Allerede efter et par dage blev der afholdt et ekstraordinært HMU-møde, hvor man drøftede, hvad der var sket, og aftalte at ville se fremad. Det gode samarbejde i HMU for Hospitalsenhed Midt vil fortsætte.
Christian Boel understregede, at der er givet håndslag på, at man vil gøre sig umage med at skabe et tillidsfuldt og trygt samarbejde. Det kan være vanskeligt, at tingene går meget stærkt, men det vigtigste er, at vi vil og bestræber os på at have et stærkt sam-arbejdet, og at vi bygger videre på det, der fungerer rigtig godt. Det er vigtigt, at med-arbejderne involveres i relevante emner og udfordringer, herunder også i arbejdet med de sporene i budgetforliget og besparelserne. Der har tidligere været drøftelser om, at alle driftsenheder skal være repræsenteret i RMU på medarbejderside. Forhåbentligt kan vi finde en måde, hvor vi kan hjælpe hinanden, så det går op.
Konklusion
Orienteringen blev taget til efterretning. Der følges op på status på næste RMU-møde 6. december.
4. Forberedelse af møde med forretningsudvalget og kommende RMU-møder (kl. 9.30 - 9.50)
Resume
Forberedelse af mødet med forretningsudvalget drøftes kort, herunder om der er budskaber fra HMU´enes høringssvar, som bør have særlig opmærksomhed. Næste ordinære RMU-møde er 6. december 2018. Det drøftes, hvilke punkter der forventes behandlet på dette møde.
Det indstilles,
at | forberedelsen af mødet med forretningsudvalget kort drøftes, og |
at | det drøftes, hvilke punkter der forventes behandlet på RMU-mødet 6. december 2018. |
Sagsfremstilling
Forberedelse af mødet med forretningsudvalget drøftes kort, herunder om der er budskaber fra HMU´enes høringssvar, som bør have særlig opmærksomhed. HMU'enes høringssvar er vedlagt.
Næste ordinære RMU-møde er fredag den 6. december 2018. Følgende punkter er pt. på "bruttolisten" til dagsordenen den 6. december:
- Implementering af "God ledelse og styring" i Region Midtjylland
- Ny aftale om løn- og arbejdstidsplanlægningssystem
- Status vedrørende sundhedsaftalen
- Forventet regnskab 2018
- Årlig drøftelse om Det Sociale Kapitel
- Præsentation af udvalgte personalestatistikker og dialog om sygefravær og rekruttering/fastholdelse
- Drøftelse af udfordringer med produktionen 1. maj og grundlovsdag
- Orientering om fremadrettede tests af medarbejderes opmærksomhed på falske mails (Phishingmails)
- (Årlig orientering om indførelse af sporbarhed/lokalisering af medarbejdere)
- Orientering om regionens logprojekt
- Orientering om en kommende udmelding om anvendelse af Outlook og fildrev i relation til i relation til datasikkerhedsmæssige krav.
Punktet om præsentation af udvalgte personalestatistikker og dialog om sygefravær og rekruttering/fastholdelse samt punktet om årlig orientering om indførelse af sporbarhed/lokalisering af medarbejdere kan evt udskydes til første møde i 2019. På dette møde forventes også sundhedsaftalen behandlet.
Beslutning
På mødet med forretningsudvalget vil Anders Kühnau indledningsvist orientere om, hvilke tiltag der er aftalt for at understøtte et godt samarbejde mellem ledere og medarbejdere i Region Midtjylland. Derefter er der lagt op til gruppedrøftelser om budget 2019 med afsæt i, hvilke overordnede perspektiver vi ser i forhold til de fire spor i budget 2019 og besparelserne på administrationen samt hvilke temaer det vil være relevant at drøfte i henholdsvis MED-systemet og med de faglige organisationer. Christian Boel lagde herefter op til en drøftelse af, hvilke temaer og perspektiver, der vil være relevante at tage op i gruppedrøftelserne.
Opsummering af bemærkninger fra mødedeltagerne:
• Det er også lagt op til at drøfte de arbejdsmiljømæssige konsekvenser i forhold til budget 2019 – både lokalt og regionalt, så egentlig er der tale om fem spor.
• Det er væsentligt at få en drøftelse med medarbejderne i driften om, hvilke op-gaver de ikke længere skal løse, som følge af besparelserne, og hvordan de op-gaver, de fortsat skal løse, skal løses. Den fælles dialog mellem ledelse og med-arbejdere om, hvordan vi løser opgaverne, er meget vigtig.
• Udmeldingen fra centralt hold om regionernes fremtid har været udsat til efter ef-terårsferien, så den kender vi ikke endnu. For nogle er det således ikke alene et spørgsmål om, hvordan opgaverne skal løses i dag og i fremtiden, men også hvor og af hvem de skal løses fremover.
• Der er også et 6. spor, nemlig sundhedsaftalen, som RMU også skal involveres i. På hospitalsenhed Midt er der et eksempel med web-besøg i stedet for ambulante besøg, som frigiver ressourcer for både ansatte og patienter. Nogle steder er kli-nikken foran os. Hvordan får vi som RMU kendskab hertil, så vi dels kan anerken-de det og dels efterspørge mere af den slags?
• Vi bør have en opmærksomhed på, at de svært psykisk syge kan have svært ved digitalisering, så vi ikke får skabt mere ulighed.
• Det er trættende at blive talt ned som administration. Det ville være ønskværdigt at blive set mere som understøttende for kerneopgaven i stedet for en modsæt-ning hertil. Administrationen har også brug for en prioritering af, hvad der ikke længere skal laves, men oplever mere, at der kommer nye ønsker og opgaver til.
• Det er en rigtig god pointe og et vigtigt perspektiv. Heldigvis er der nogen, der i klinikken giver stor anerkendelse til administrationen som en hjælper, der under-støtter klinikken, og det bør også formidles til regionsrådet en gang imellem.
Christian Boel spurgte herefter til, om der var bemærkninger til de punkter, der forventes behandlet på næste RMU-møde 6. december, herunder om der evt. er punkter, som kan udskydes.
Opsummering af bemærkninger fra mødedeltagerne:
• RMU-formandskabet kan tage en dialog om punkterne vedr. personalestatistikker og rekruttering samt Socialt Kapitel. Det bør overvejes først at drøfte punkterne i det nye år med opdaterede statistikker.
• Husk punkt om status for processen vedr. godt samarbejde i MED.
• Bør vi spørge HMU'ene om, hvorvidt de oplever udfordringer med produktionen 1. maj og grundlovsdag, inden drøftelsen i RMU? Kunne det evt. være ønskværdigt, at organisationerne ved, hvordan HMU'ene ser på det? Der blev som svar henvist til, at det er overenskomststof og et organisationsanliggende. En anbefaling til Regionshospitalet Randers kunne være at rette henvendelse til organisationerne. Hvis medarbejderne oplever problemer, bør de gå til deres organisationer. Det kan være en forgæves arbejdsgang at tage drøftelsen i RMU. Omvendt blev der argumenteret for, at der bør lyttes, når et HMU har bedt RMU tage emnet op, og det vil være godt at få afklaret problemstillingen bredt i Region Midtjylland, inden der eventuelt tages kontakt til organisationerne.
• Hvis der sker noget i forhold til eventuel nedlæggelse eller omstrukturering af re-gionerne, skal det på dagsordenen. I den sammenhæng vil det også være relevant at sætte fokus på klyngesamarbejdet.
Konklusion
De rejste temaer omkring budgettet mv. kan bringes ind i det efterfølgende møde med forretningsudvalget.
RMU-formandskabet forholder sig til, hvilke punkter der skal behandles på de kommende RMU-møder.
Bilag
5. Eventuelt (kl. 9.50 - 9.55)
Beslutning
Det var Gert Pilgaards sidste RMU-møde, og han fortalte kort om, hvordan han har ople-vet samarbejdet. Samarbejdet i RMU har for det meste været spændende og indimellem ligefrem sjovt. Det har været mest spændende, når vi har haft en fælles vilje til at løse et problem. Det kan vi godt, når viljen er til stede, og viljen er der. Det har været mest tungt, når vi har siddet med nogle faste positioner, og når vi har haft drøftelser om no-get, som ikke kan løses i RMU, men hører hjemme andetsteds, fx i folketinget eller i overenskomstforhandlinger mellem de centrale parter. RMU-møderne har udviklet sig positivt hen over årene, så flere og flere er blevet inddraget i drøftelserne. Der blev gen-sidigt takket for et godt samarbejde gennem årene.