Abonnér
Dagsorden
til
mødet i Regions-MEDudvalget
den 19. juni 2024 kl. 12:00
i Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, konference 1

 


Sagnr.: 1-01-72-25-23

1. Mødedeltagere

Sagsfremstilling

Ledersiden

Jonas Dahl (regionsdirektør), Anders Kjærulff (koncerndirektør), Poul Michaelsen (koncerndirektør), Lisbeth Holsteen Jessen (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Horsens), Thomas Balle Kristensen, (hospitalsdirektør, AUH), Henning Voss (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Gødstrup), Brian Brøndum Møller (hospitalsdirektør, Hospitalsenhed Midt), Mette Bærentsen (sygeplejefaglig direktør, Regionshospitalet Randers), Kim Kofod Hansen (udviklingsdirektør, Regional Udvikling), Tina Ebler (hospitalsdirektør, Psykiatrien), Ann-Britt Wetche (socialdirektør, Socialområdet),Jimmy Riberholdt (funktionsleder, Socialområdet), Ditte Hughes (vicedirektør, Koncern HR), Jørn Mørup (vicedirektør, Koncern HR), Jakob Olesen, (sekretariatschef, Koncern HR, Stab), Rachel Mortensen, (HR-konsulent, Koncern HR, Stab)


Medarbejdersiden

Anja Laursen (kredsformand, DSR Kreds Midtjylland), Karin Vestergaard (regionsformand, Dbio Midtjylland), Nethe Lunden (faglig sekretær, 3F Aarhus Rymarken), Ulla Gram (formand, FOA Silkeborg), Jette Nielsen (regionsformand, Kost og Ernæring), René Lodal Christensen (Granbakken, SL), Laila Garsdal Petersen (sygeplejerske, DSR, Hospitalsenheden Vest), Jens Boe Krag, (plejer, FOA, Psykiatri), Marianne Østerlund Madsen (sygeplejerske, DSR, AUH), Alexander d`Amore (reservelæge, YL, AUH), Henrik Ørskov (sygeplejerske, DSR, Psykiatri), Mette Højbjerg Skjødt (lægesekretær, HK, Regionshospitalet Viborg), Ole Dam (Projektleder, HK, AUH), Peter Hansen (fuldmægtig, DJØF, Regionshuset Viborg), Tanja Lyth (jordemoder, Jordemoderforeningen, AUH), Kirsten Hansen (sygeplejerske, DSR, AUH), Morten Krogh Christiansen (reservelæge, YL, Regionshospitalet Horsens), Søren Holmgård Knudsen, (ambulancebehandler, FOA, Præhospitalet), Michael Møller Dalsgaard (SOSU, FOA, RH Randers), Pernille Eriksen (fysioterapeut, Danske Fysioterapeuter, AUH), Helle Larson (civilingeniør, IDA, Regional Udvikling)


Øvrige deltagere

Mette Flemming, personalejurist, Koncern HR Stab, deltager under punktet om registrering af ansattes arbejdstid.


Afbud før mødet


Lene Thorbjørnsen (bioanalytiker, Dbio, Hospitalsenhed Midt), Lone Skov (faglig sagsbehandler, 3F, Viborg), Palle Juelsgaard (lægefaglig direktør, Præhospitalet), Christina Thisted-Høeg (radiograf, RAR, Hospitalsenhed Midt),


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

2. Godkendelse af dagsorden og referat (kl. 12.00-12.05 - 5 min)

Resume

Dagsorden til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af RMU-mødet 25. april 2024 godkendes.

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes og


at referat af RMU-mødet 25. april 2024 godkendes.

Sagsfremstilling

Dagsorden til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af RMU-mødet 25. april 2024 godkendes (vedlagt).


Referat af mødet mellem forretningsudvalget og RMU den 21. maj 2024 kan ses i First Agenda.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

3. Temadrøftelse: Status og dialog vedrørende sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger (kl. 12.05-13.05 - 60 min)

Resume

Sundhedsstrukturkommissionen har lanceret sine anbefalinger. Der orienteres om kommissionens afrapportering med efterfølgende mulighed for spørgsmål og dialog.  

Det indstilles,

at RMU orienteres om sundhedsstrukturkommissionens afrapportering med mulighed for spørgsmål og dialog.

Sagsfremstilling

Sundhedsstrukturkommissionen har lancerer sine anbefalinger den 11. juni 2024. Der orienteres om kommissionens afrapportering med efterfølgende mulighed for spørgsmål og dialog.


Link til strukturkommissionens rapport mv. på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside: https://www.ism.dk/temaer/sundhedsstrukturkommissionen

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-13-3-73-20

4. Temadrøftelse om udvalgte personaledata, inkl. RMU's årlige drøftelse af sygefravær og Socialt Kapitel (kl. 13.05-13.50 - 45 min)

Resume

Koncern HR har udarbejdet Region Midtjyllands årlige personaleredegørelse. Der orienteres på mødet kort om udvalgte udviklingstendenser og hovedbudskaber i personaleredegørelsen med mulighed for spørgsmål og dialog. Der lægges samtidigt op til at gennemføre de årlige drøftelser af sygefravær og Det Sociale Kapitel med afsæt i afsnittene om henholdsvis sygefravær og ansatte på særlige vilkår i Personaleredegørelse 2023.

Der vil blive lagt op til, at drøftelserne på mødet gennemføres i grupper med opsamling i plenum.

Det indstilles,

at RMU orienteres om Personaleredegørelsen 2023 med mulighed for spørgsmål og dialog og


at RMU har de aftalte årlige drøftelser af sygefravær og Det Sociale Kapitel.

Sagsfremstilling

Koncern HR har udarbejdet den årlige personaleredegørelse og indleder med en kort præsentation af hovedbudskaber og udvalgte personaledata fra Personaleredegørelse 2023.


Der vil herefter være mulighed for dialog i grupper, inkl. de årlige drøftelser vedrørende ansatte på særlige vilkår (Det Sociale Kapitel) og sygefravær med afsæt i de relevante afsnit i Personaleredegørelse 2023, med opsamling i plenum.


Personaleredegørelsen dækker et bredt felt af personaledata. Personaleredegørelsen er i år blevet kortet ned for at fokusere på de oplysninger, som vurderes mest relevante og efterspurgte. Designet er samtidig blevet opdateret for at forbedre læsevenligheden.


Redegørelsen er opdelt i følgende overordnede kapitler: Hvem er vi, Rekruttering og tilknytning, Løn, Fravær, Mangfoldighed samt Politiske fokusområder. På de fleste områder er det muligt at følge den historiske udvikling.


Herunder gives en kort opsummering på de vigtigste udviklingstendenser:


Hvem er vi:
Antallet af fuldtidsansatte er i november 2023 opgjort til 30.269. Det er en stigning på 209 fuldtidsstillinger sammenlignet med november 2022. Den største faggruppe i Region Midtjylland er sygeplejersker, der udgør 8.295 fuldtidsstillinger i november 2023, hvilket er en stigning på 159 fuldtidsstillinger sammenlignet med november 2022.


Rekruttering og tilknytning:

Personaleomsætningen har i de seneste år været stigende, hvilket dog skal ses i sammenhæng med Covid-19. I perioden november 2022 til november 2023 er personaleomsætningen 14,7%, hvilket er tæt på niveauet fra før Covid-19.


Andelen af medarbejdere på fuldtid har ændret sig marginalt i perioden fra november 2023 til februar 2024. I november 2023 var 69,3% på fuldtid, mens andelen på fuldtid i februar 2024 er 69,2%.


Løn:

Lønniveauet i Region Midtjylland i november 2023 var på 45.810 kr. (bruttoløn inkl. stedtillæg), hvilket er ca. 1.500 kr. under regionernes gennemsnitlige lønniveau på 47.258 kr. Region Hovedstaden har den klart højeste gennemsnitlige bruttoløn inkl. stedtillæg på 49.131 kr.


Mangfoldighed:

Kønsfordelingen er stadig forholdsvis skæv, idet kvinder udgør 78,9% af regionens ansatte i november 2023. Det er en marginal stigning sammenlignet med november 2022, hvor andelen af kvinder var 78,8%. Andelen skal dog også ses i sammenhæng med at større faggrupper som sygeplejersker, social- og sundhedspersonale samt lægesekretærer, hvor der er et stort flertal af kvinder, udgør næsten halvdelen af Region Midtjyllands ansatte.


Seniorordninger:

Antallet af seniorordninger, der er givet tilskud til i opgørelsesperioden for 1. oktober 2022 til 30. september 2023, er 611, hvilket er en stigning på 43 aftaler sammenlignet med den foregående periode.


Politiske fokusområder:

Udviklingen i antallet af speciallæger er fortsat positiv. I marts 2024 er antallet af speciallæger opgjort til 2.022, hvilket er en stigning på 1,71% sammenlignet med året før. Hvis speciallægeudviklingen i Region Midtjylland følger den udvikling, som Sundhedsstyrelsen forventer på landsplan, er forventningen, at der i 2035 vil være 2.759 speciallæger i Region Midtjylland. Stigningen forventes på tværs af næsten alle lægespecialer undtagen neurokirurgi.


Særligt vedr. sygefravær og Det Sociale Kapitel:

I henhold til Region Midtjyllands overordnede sygefraværspolitik ”Roller og ansvar i forbindelse med sygefravær i Region Midtjylland” https://www.medarbejder.rm.dk/siteassets/ansattelsesforhold/fravar/rolle-og-ansvar/roller-og-ansvar-i-forbindelse-med-sygefravar-i-region-midtjylland.pdf, skal MEDudvalg på alle niveauer mindst én gang årligt bl.a. drøfte status vedrørende sygefraværsstatistik og Det Sociale Kapitel.


Sygefravær:

Sygefraværet udgjorde i 2023 5,57%, hvilket er mindre end i 2022, hvor sygefraværet var på det højeste niveau i Region Midtjyllands levetid på 6,08%. Sygefraværet er i 2023 stadig på et højere niveau end sammenlignet med årene før Covid-19. Langtidssygefraværet er steget til 2,39%, og det ses, at langtidsfraværet stiger med alderen, hvilket bl.a. kan tilskrives, at risikoen for at blive ramt af alvorlig sygdom stiger med alderen. Samtidigt har tilbagetrækningsreformen medført, at nogle ikke har mulighed for at trække sig ud af arbejdsmarkedet, selvom de har helbredsmæssige problemer. Samlet set er det særdeles positivt, at mange flere seniorer bliver længere tid i arbejde, og andelen af medarbejdere over 60 år på regionens arbejdspladser udgjorde således 13,12 % af antal fuldtidsstillinger i 2023. Til sammenligning var andelen over 60 år 6,7% i 2010.


Det Sociale Kapitel:

Med henvisning til rammeaftalen om Det Social Kapitel § 3 skal der ske en generel og overordnet drøftelse i RMU med henblik på at fremme en fælles forståelse af og holdning til beskæftigelse på særlige vilkår mv.


Det fremgår af tallene i personaleredegørelsen, at antallet af ansatte på særlige vilkår er steget til at udgøre 2,1% marts 2024. Region Midtjylland er således fortsat en arbejdsplads, der er bevidst om sit sociale ansvar. Blandt andet ved i størst mulig omfang at tilbyde ansættelse på særlige vilkår til ansatte, som får nedsat eller ændret arbejdsevne, og ved at bidrage til at indsluse ledige personer - både med og uden særlige behov. Regionens arbejdspladser opfylder således også tilsammen målsætningen i Bæredygtighedsstrategien om, at mindst to procent er ansat på særlige vilkår (fleksjob, løntilskud og lign.).


En ny tendens i beskæftigelsespolitikken er at indsluse personer på kanten af arbejdsmarkedet med en ansættelse i få timer i såkaldte småjobs og CSR-jobs. Analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at selv få timer med løn giver langsigtede positive effekter for udsatte ledige. Ansættelse i småjobs kan være med til at frigive ressourcer ved det øvrige personale til at varetage kerneopgaver samtidigt med, at udsatte borgere på kanten af arbejdsmarkedet får en ny chance. Region Midtjyllands arbejdspladser viser interesse for også at tage et socialt ansvar på denne måde. Blandt andet har Regionshospitalet Randers igangsat et projekt, som har til formål at ansætte 10 udsatte borger i et CSR-job. Erfaringer fra dette projekt vil blive videreformidlet til resten af Region Midtjyllands arbejdspladser.


Region Midtjylland har fortsat et samarbejde med ”KLAPjob”, som har til formål at skabe fleksjob – eller job med løntilskud til førtidspensionister med kognitive handicaps. Der er udarbejdet en pjece om hvordan man som arbejdsplads kan samarbejde med KLAPjob. Der forventes udsendt en mail til hovedpostkasserne efter sommerferien, hvor arbejdspladserne kan læse mere om KLAPjob og evt. få besøg af den regionale KLAPjob jobkonsulent.


Læs mere om KLAPjob initiativet på www.klapjob.dk


Link til kort informationspjece om KLAPjob: klapjob---hjalp-til-smaopgaver-trivsel-og-arbejdsglade.pdf (rm.dk)



Personaleredegørelsen for 2023 er vedhæftet dagsordenspunktet.


Tidligere personaleredegørelser kan findes på Region Midtjyllands hjemmeside: https://www.rm.dk/om-os/organisation/statistikker/


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

5. Pause (kl. 13.50-14.05 - 15 min)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

6. Status vedrørende økonomi og økonomiaftalen 2025 (kl. 14.05-14.35 - 30 min)

Resume

Der orienteres på mødet om Økonomiaftale 2025 og status for budget med mulighed for spørgsmål og bemærkninger.

Det indstilles,

at RMU orienteres om økonomiaftalen og status for budget med mulighed for spørgsmål og bemærkninger.

Sagsfremstilling

På mødet mellem RMU og forretningsudvalget d. 21. maj 2024 blev der orienteret om den økonomiske status på baggrund af økonomirapporteringen pr. 31. marts 2024 samt de første vurderinger for økonomien i Budget 2025.


Økonomiaftalen for 2025 blev indgået d. 1. juni 2024. Aftalen er vedlagt som bilag til dette dagsordenspunkt. På mødet gives en gennemgang af hovedelementerne fra aftalen, med fokus på evt. personalemæssige forhold samt de første vurderinger af, økonomen i Region Midtjylland på baggrund af økonomiaftalen.


RMU-næstformandsskabet er inviteret til at deltage i regionsrådets Budgetseminar 2, der afholdes d. 26. juni 2024. På budgetseminaret vil der blandt andet være en nærmere gennemgang af økonomien i Region Midtjylland på baggrund af Økonomiaftalen for 2025.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-13-2-22-23

7. Registrering af ansattes arbejdstid (kl. 14.35-15.05 - 30 min)

Resume

Den 1. juli 2024 træder en ny lov i kraft om arbejdstid. Der fremlægges et udkast til retningslinjer for registrering af arbejdstid i Region Midtjylland. Herudover orienteres RMU om muligheden for at indgå aftale om fravigelse af den ugentlige arbejdstid.

Det indstilles,

at RMU drøfter udkastet til retningslinjer med mulighed for spørgsmål og eventuelle forslag til præciseringer og


at RMU tager orienteringen om mulighed for at indgå aftale om fravigelse af den ugentlige arbejdstid til efterretning.

Sagsfremstilling

Folketinget har den 23. januar 2024 vedtaget en ændring af arbejdstidsloven, som bl.a. medfører en pligt til at registrere arbejdstid.

Loven træder i kraft den 1. juli 2024.


Formålet er bl.a. at sikre, at reglerne om hviletid, ugentligt fridøgn og maksimal ugentlig arbejdstid overholdes.


RMU fik en foreløbig orientering om lovændringen på mødet den 19. april 2024.


Registrering af arbejdstid:

På baggrund af drøftelser med de øvrige Regioner og Danske Regioner har Koncern HR, med sparring fra repræsentanter fra de lokale HR afdelinger, udarbejdet et udkast til retningslinjer for registrering af arbejdstid i Region Midtjylland.


Udgangspunktet i retningslinjerne er, at det alene er afvigelser fra den planlagte arbejdstid, der skal registreres. Denne tilgang er også valgt i de øvrige Regioner.


Efter RMU-mødet vil retningslinjen blive endeligt færdiggjort. Herefter fremsendes den til funktionspostkasserne til implementering lokalt.


Loven træder i kraft den 1. juli 2024 – det fremgår dog at retningslinjen, at den først forventes fuldt ud implementeret fra den 1. oktober 2024.


Det indstilles, at RMU drøfter udkastet til retningslinjer og fremkommer med eventuelle forslag til præciseringer.


Mulighed for at aftale at fravige den maksimale ugentlige arbejdstid (opt-out):

Fra den 1. juli 2024 vil der ligeledes være mulighed for, at visse grupper kan indgå aftaler om fravigelse af den maksimale ugentlige arbejdstid. For nuværende drejer det sig om medarbejdere ansat i henhold til overenskomst for ambulanceuddannet personale, overenskomst for Yngre læger og Overenskomst for overlæger.

Konkret indgås aftale herom ved, at medarbejderen udfylder en digital blanket.


Mette Flemming, personalejurist, Koncern HR Stab, deltager under behandlingen af punktet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

8. Skitse til program til døgnseminar den 12.-13. september 2024 (kl. 15.05-15.15 - 10 min)

Resume

RMU-formandskabet har på baggrund af drøftelse og forslag til temaer på RMU-mødet den 25. april udarbejdet en skitse til program for døgnseminaret.

Det indstilles,

at foreløbig skitse til program for RMU's døgnseminar drøftes med henblik på godkendelse af den overordnede ramme.

Sagsfremstilling

RMU-formandskabet har på baggrund af drøftelse og forslag til temaer på RMU-mødet den 25. april 2024 udarbejdet en skitse til program for døgnseminaret den 12.-13. september 2024. Udkastet drøftes med henblik på godkendelse af den overordnede ramme. Formandskabet drøfter programmet igen i august, når vi har en bedre idé om sundhedsstrukturreformen.


Foreløbig skitse til program er vedlagt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

9. Kommunikation fra mødet og planlægning af kommende møder (kl. 15.15-15.25 - 10 min)

Resume

Mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer fra mødet til HMU´erne.

Det indstilles,

at mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer til HMU'erne og


at de foreløbige punkter til kommende RMU-møder tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det drøftes, hvilke informationer fra mødet RMU ønsker at videreformidle til HMU'erne, MidtNyt mv.


Der foreligger foreløbigt følgende "bruttoliste" med forslag til emner/dagsordenspunkter til de kommende RMU-møder:

  • Opfølgning på OK24 (temadrøftelse på døgnseminaret)
  • Arbejdet med transformation og herunder faglige prioriteringer og digitalisering (temadrøftelse på døgnseminaret)
  • Rekruttering og tilknytning (løbende med fokus på forskellige perspektiver)
  • Orientering om arbejdet i følge- og dialoggruppen om personale og mangfoldige arbejdspladser nedsat af RMU (løbende)
  • Strukturreformen og sundhedsklynger
  • Feriefonden for Region Midtjylland
  • Drøftelse af MidtNyt, og herunder formatet og anvendelsen af magasinet - invitere Koncern Kommunikation til et RMU-møde (september)
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

10. Gensidig orientering, eventuelt og evaluering af mødet (kl. 15.25-15.35 - 10 min)

Sagsfremstilling

Orientering om status vedrørende NDIS-projektet (2-faktor login)

Der vil kort blive orienteret om status vedrørende 2-faktor login.


Orientering om status for etableringen af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut

Der vil kort blive orienteret om status for etablering af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut og dets placering.


Orientering om status vedrørende opfølgning på den politiske beslutning og videre proces vedrørende samling af bygherreorganisationen

Tilbage til toppen