Ulla Bleshøy, afdelingsterapeut, Neurorehabiliteringen, Regionshospitalet Skive – Hammel Neurocenter, fortæller om løsningen:

 Der er tale om et tre-ugers intensivt, tværfagligt rehabiliteringstilbud til senhjerneskadede borgere med gangbesvær. Tilbuddet gives til patienter, der har afsluttet neurorehabiliteringen i deres primære behandlingsforløb og som vurderes til at have et yderligere forbedringspotentiale af deres gangfunktion.

 Vi fik ideen til indsatsen, fordi vi tilbyder intensive forløb for vores håndpatienter, hvilket der er god evidens for. Vi undersøgte og fandt ud af, at der også er god evidens for intensiv træning af gangfunktionen.

 Det afgørende for det intensive forløb er, at patienterne selv har motivationen og har et mål for, hvad det intensive forløb skal ændre på i deres hverdag fremadrettet. Det kan være et ønske fra patienten om fx igen at kunne gå den daglige tur til købmanden, kunne følge med i det tempo, som ledsager har; forbedringer som også betyder noget for den daglige livskvalitet. Gangtræningen har en effekt på livskvalitet såvel som en effekt på kredsløbet og dermed kan det være en del af patientens egen sundheds- og forebyggelsesindsats. Gangrehabilitering sker under indlæggelse, hvor patienterne er hjemme i weekenden.

Effekten er tydelig for patienternes hjemkommuner, som ikke selv kan give patienterne et sådan tilbud, og de er derfor glade for denne mulighed 

Kan løsningen bruges på andre hospitaler/i andre specialer?

Ja, kan bruges andre steder. Vi har lavet en retningslinje og en mini-MTV (medicinsk teknologivurdering) om behandlingen, som vi gerne deler med kollegaer.