I tilfælde, hvor data herunder videooptagelse indgår i relation til en personalesag, kan data aldrig stå alene. Hvis der er begrundet mistanke til en medarbejder om misligholdelse eller strafbare forhold, f.eks. mistanke om uberettiget tilegnelse af medicin, vil HR skulle inddrages og medarbejderen indkaldes til en tjenstlig samtale.
Det beror på en konkret individuel vurdering om ledelsen efter at have talt med medarbejderen, påtænker ansættelsesretlige sanktioner. Såfremt der er tale om uberettiget tilegnelse af medicin, vil den ansættelsesretlig sanktion typisk være i form af påtænkt bortvisning.
Til den tjenstlige samtale bør der være særlig opmærksomhed på følgende:
Selvinkrimineringsforbud:
Da der eventuelt er tale om en strafbar handling, skal medarbejderen oplyses om, at vedkommende ikke har pligt til udtale sig eller give oplysninger, som kan medvirke til at opklare det påståede strafbare forhold (det såkaldte selvinkrimineringsforbud, jf. RPL § 752).
Såfremt medarbejderen undlader at udtale sig, træffes afgørelse i den tjenstlige sag på det foreliggende grundlag, naturligvis med en forudgående parthøring.
Politianmeldelse:
Medicinsvindet bør politianmeldes og der bør videregives oplysning om evt. mistanke til konkret medarbejder sammen med relevant videooptagelse.
Anmeldelse til Sundhedsstyrelsen:
Der bør ske underretning om medicinsvindet til Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for patientsikkerhed. Såfremt der er begrundet mistanke til konkret medarbejder bør der også ske underretning herom.
Fremtidig ansættelse inden for Region Midtjylland:
Hvis medarbejderen påtænkes bortvist bør der være en særlig opmærksomhed i forbindelse med evt. anden ansættelse inden for Region Midtjylland inden for et nærmere angivet tidsrum.
Dette begrundes med, at Region Midtjylland betragtes som et ansættelsesområde, hvorfor der er større mulighed og i helt særlig tilfælde en pligt til at orientere andre afdelinger og Hospitaler omkring forhold vedr. en medarbejder, der evt. er bortvist med baggrund i, at vedkommende groft har misligholdt sit ansættelsesforhold. Dette når/hvis medarbejderen opnår ansættelsen inden for anden afdeling/hospital inden for Region Midtjylland.
Der bør overvejes at orientere medarbejderne om:
- Såfremt den påtænkte bortvisning gennemføres, og medarbejderne inden for 6/12 måneder søger ny stilling inden for Region Midtjylland, vil der ved afgivelse af reference blive orienteret om, at medarbejderen har været involveret i en medicinsvindssag.
- Hvis Hospitalet, hvor medarbejderen er ansat i dag bliver opmærksom på, at medarbejderen de næste 6/12 måneder opnår ny ansættelse med adgang til medicin andet sted inden for Region Midtjylland, forbeholder HR sig ret til at orientere den nye ledelse om, at der bør udvises ekstra opmærksomhed på evt. medicinsvind, da medarbejderen tidligere har været involveret i en medicinsvindssag.
Medarbejderens situation
I sager vedr. medicinsvind vil det ofte være en medarbejder, der har det svært som er involveret i sagen. Spørg ind til om medarbejderen har nogen der kan hjælpe vedkommende, det kan evt. være bisidder, TR, et familiemedlem m.fl. Det kan også være en god ide at opfordre medarbejderen til at søge læge, hvis det vurderes, at medarbejderen selv føler at pågældende har behov for medicinen.